11)Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Στις 5 Ιουνίου μπήκαμε στη Δεκαετία Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων (2021-2030) που προτρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες αποτροπής, παύσης και αναστροφής της υποβάθμισης και απώλειας γης και οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή δωδεκάμηνης θητείας με σκοπό την επικαιροποίηση του 1ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης.

Κλιματική αλλαγή και απώλεια βιοποικιλότητας: Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι – προκλήσεις  που οδήγησαν στην καθιέρωση της 17ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Καθιερώθηκε το 1995 από τον ΟΗΕ, ενώ 195 χώρες υπέγραψαν τη Σύμβαση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων στις περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Στόχος τους να διατηρήσουν και να επαναφέρουν την παραγωγικότητα της γης και του εδάφους και για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Έρημη γη…

Ερημοποίηση σημαίνει υποβάθμιση. Η γη που εγκαταλείπεται σταδιακά χάνει την παραγωγικότητά της. Το έδαφος δεν καλύπτεται από καλλιέργειες και είναι στο έλεος των κλιματικών φαινομένων… Ας αναλογιστούμε ότι για ένα εύφορο έδαφος χρειάζονται αιώνες, αρκεί όμως μία πλημμύρα για να τα καταστρέψει όλα, αν δεν υπάρχει η απαραίτητη «ομπρέλα προστασίας».

Η πηγή του κακού

Οι έντονες βροχοπτώσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα και η ξηρασία συγκαταλέγονται στις φυσικές αιτίες που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή ερημοποίηση της γης. Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι εντατικές καλλιέργειες, η υπερβόσκηση και οι βιομηχανικές εργασίες έχουν συχνά σοβαρές επιπτώσεις αναφορικά με την ερημοποίηση της γης.

 

Η Γη εκπέμπει SOS

– Tα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της βροχής κατά 20% στη Δυτική Ελλάδα.

– Περίπου 30% της έκτασης της Ελλάδας μπορεί να απειληθεί τις επόμενες δεκαετίες από ερημοποίηση.

– Μέχρι το 2025, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, τα 2/3 του πλανήτη θα ζουν σε συνθήκες λειψυδρίας αν δεν αλλάξει κάτι… και 1,8 δισ. άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν συνθήκες απόλυτης έλλειψης νερού.

– Έως το 2045 περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν σε μετακίνηση λόγω έλλειψης πόσιμου νερού.

– Κάθε χρόνο ο κόσμος χάνει 24 δισεκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους.

– Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης εκτιμά ότι περίπου 170 χώρες εξακολουθούν να πλήττονται από απερήμωση, υποβάθμιση της γης ή ξηρασία.

Info

Ερημοποίηση είναι «η υποβάθμιση της γης στις ξηρές, ημίξηρες και ύφυγρες περιοχές, ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (ορισμός Ηνωμένων Εθνών, 1994).

Παράδειγμα προς μίμηση

Πάνω από πέντε εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένων εκτάσεων στην περιοχή Σάχελ της Αφρικής έχουν αποκατασταθεί μέσω φυσικής αναγέννησης από τους γεωργούς, παράγοντας επιπλέον μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Οι αγροτικές καλλιέργειες αύξησαν τα δέντρα παγκοσμίως, κυρίως σε Βραζιλία, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία.

Της Βένιας Αντωνίου