10)Η επιρροή των social media στην διαμόρφωση του σώματος μας

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist

Ξεκινώντας να γράφω για το Say Yes …to the Press θα ήθελα να δηλώσω πως κανείς μα κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον! Όλοι έχουν διαφορετικούς στόχους, ανάγκες και προτεραιότητες. Στην εποχή μας, όπου πολλοί βρίσκουν το πρότυπό τους στα social media, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως όλοι δείχνουν την καλή και ευχάριστη πλευρά τους και ποτέ την άσχημη.

Όσον αφορά τώρα στα σώματα που βλέπουμε και ζηλεύουμε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχετε δει πολλούς να τρέχουν το πρωί στο γραφείο, να έχουν παιδιά, υποχρεώσεις, άγχη, να παίρνουν τον βασικό μισθό (ή και λίγο παραπάνω) και να έχουν το “τέλειο” κορμί; Μάλλον όχι και αυτό διότι αυτοί οι άνθρωποι, οι “καθημερινοί” -που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού- δεν μπορούν να διαθέσουν τόσο χρόνο και τόσα χρήματα για να αθληθούν πέντε φορές την εβδομάδα και να τρώνε τα απαραίτητα γεύματα 24/7. Τις πιο πολλές φορές τα άτομα με τα αξιοζήλευτα κορμιά που βλέπουμε είναι μοντέλα, influencers και άνθρωποι που είναι επαγγελματίες του αθλητικού χώρου. Σε αυτές τις κατηγορίες το να έχεις αυτό το κορμί είναι απαραίτητο, οπότε και έχουν επενδύσει πάνω σε αυτό, όπως για παράδειγμα ένας καταστηματάρχης επενδύει στον εξοπλισμό τους καταστήματός του.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας το τι βλέπουμε και το αν αξίζει να θυσιάσουμε στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους για να γίνουμε σαν κάποιον άλλο. Το σώμα μας μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καλή έως αρκετά καλή κατάσταση κάνοντας γυμναστική έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Οι προπονήσεις μας πρέπει να είναι ποιοτικές και όχι απαραίτητα χρονοβόρες. Για να γίνει ποιοτική η προπόνηση απαιτούνται τα εξής:

  • Επικοινωνούμε με έναν επαγγελματία του χώρου.
  • Του εκφράζουμε τις ανησυχίες και τους στόχους μας.
  • Σύμφωνα με το ιστορικό υγείας, την εμπειρία, τον χρόνο και τις ανάγκες μας θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι “στα μέτρα μας”.
  • Όταν ξεκινάμε την προπόνηση μας θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, διότι έτσι μπορούμε να μάθουμε καλύτερα την σωστή τεχνική της άσκησης, να μειώσουμε τις πιθανότητες τραυματισμού και να εξοικονομήσουμε χρόνο.
  • Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αποθεραπεία και στις στατικές διατάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται στο τέλος της προπόνησης, ενώ στην αρχή είναι καλύτερο να κάνουμε δυναμικές (σε επόμενο άρθρο θα εξηγήσω το γιατί).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω κάτι το οποίο αποτελεί παγίδα για μεγάλο ποσοστό ασκούμενων και το έχω συναντήσει πολλές φορές στην καριέρα μου. Η άσκηση δεν μπορεί να υπερνικήσει την κακή διατροφή. Η εξήγηση είναι απλή. Ο βασικός μεταβολισμός μας αυξάνεται μόνο με την άσκηση και ειδικά με την προπόνηση με αντιστάσεις. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλη η μυϊκή μας μάζα, τόσες περισσότερες θερμίδες δαπανούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και του ύπνου. Αν όμως λαμβάνουμε συνεχώς παραπάνω θερμίδες από όσες δαπανούμε και ο στόχος μας είναι η απώλεια λίπους, τότε το αποτέλεσμα θα μας απογοητεύσει. Είναι δηλαδή σαν να είμαστε σε ένα αμάξι και να πατάμε ταυτόχρονα γκάζι και φρένο. Το αποτέλεσμα θα είναι να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε πιστεύοντας πως φταίει το γενετικό μας υπόβαθρο ή κάποιος άλλος παράγοντας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Θέλει επιμονή και υπομονή, διότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν το τι μπορούν να πετύχουν σε μικρό χρονικό διάστημα και υποτιμούν τι μπορούν σε βάθος χρόνου.