3)boobam: Καινοτόμα προϊόντα για οικολογικά ευσυνείδητους καταναλωτές

λεζάντα: Άγγελος Φωκιανός, Co founder της boobam

Το όραμα της boobam είναι να κάνει την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής ευκολότερη και ελκυστικότερη για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Άγγελος Φωκιανός, Co founder της boobam, μας εισάγει στην πράσινη φιλοσοφία της.

-Ποια είναι η φιλοσοφία της boobam;

Στη boobam η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε καινοτόμα, ποιοτικά, μοντέρνα προϊόντα για οικολογικά ευσυνείδητους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν βήματα προς έναν πιο πράσινο, χωρίς πλαστικά, τρόπο ζωής με οφέλη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και τον πλανήτη μας.

-Η boobam είναι μία καινοτόμα, οικολογικού χαρακτήρα επιχείρηση. Μιλήστε μας για τα προιόντα της.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας το 2015 με ένα προϊόν, την boobam®brush, την πρώτη προσωποποιημένη 100% βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα στον κόσμο. Για αυτό το πρώτο προϊόν και για κάθε προϊόν που προστέθηκε και θα προστεθεί στη συλλογή της boobam ορίσαμε συγκεκριμένα ποιοτικά και οικολογικά standards τα οποία πρέπει να δίνουν απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Αντικαθιστά πλήρως προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, μίας χρήσης ή μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία στο τέλος της ζωής/χρήσης τους επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον;
  • Κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμα ή και βιοδιασπώμενα υλικά;
  • Η μέθοδος παραγωγής του πληροί προδιαγραφές για χαμηλότερους ρύπους και κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Συνολικά η παραγωγή του είναι «ηθική» ως προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο;
  • Είναι το τελικό προϊόν ποιοτικό, πρακτικό, σχεδιαστικά θελκτικό και σε τιμή που δεν εμποδίζει τη δοκιμή και την υιοθέτηση του από τους καταναλωτές;

 

– Δημιουργείτε «CO2 αρνητικούς καταναλωτές». Θέλετε να μας το εξηγήσετε; 

Ο παγκόσμιος μέσος όρος εκπομπών CO2 ανά κάτοικο είναι περίπου 5.000 kg τον χρόνο. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 6-7% του αριθμού αναλογόντας σε 300 kg ανά κάτοικο.

Η αλλαγή σε εναλλακτικά, χωρίς τη χρήση πλαστικού προϊόντα, και ενός πιο πράσινου τρόπο ζωής, εκτιμούμε ότι βοηθάει τους Planet 🌍 Heroes μας να μειώσουν κατά περισσότερο από 25% το αποτύπωμά τους, συνολικά κάτω από 4.000 kg.  Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από τη μείωση στην παραγωγή πλαστικών και των πλαστικών αποβλήτων, οι πελάτες μας μέσα από τις αγορές και τις δωρεές τους, φυτεύουν κατά μέσο όρο 30 δέντρα ανά έτος (μέσω του οργανισμού One Tree Planted), με το κάθε δέντρο να είναι ικανό να αντισταθμίσει περίπου 27 kg CO2 ανά έτος. Επιπρόσθετα, όλες οι αποστολές προϊόντων και οι περιβαλλοντικοί ρύποι μεταφοράς μας υπάγονται στο πρόγραμμα Offset.

– Θα μας δώσετε κάποια tips για να είμαστε plastic free στις καλοκαιρινές μας διακοπές;

Ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι θερμός όχι μόνο σε αποδεσμεύει από τα πλαστικά μπουκάλια αλλά και διατηρεί το νερό ή τον χυμό μας για ώρες κρύο, ακόμα και κάτω από τον καυτό ήλιο. Και το καλύτερο είναι ότι με την εξοικονόμηση από το κόστος του πλαστικού μπουκαλιού γίνεται γρήγορα απόσβεση του κόστους αγοράς ενός ποιοτικού μπουκαλιού που θα μας συντροφεύσει για χρόνια.

To ίδιο ισχύει και με ένα πρακτικό ποτήρι θερμός καφέ με μεταλλικό καλαμάκι που θα διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και τη θερμοκρασία του αγαπημένου μας καφέ.

Ο πλανήτης μας δεν έχει ανάγκη από λίγους hardcore plastic free καταναλωτές, αλλά η βελτίωση και η αλλαγή θα έρθει από τα εκατομμύρια καταναλωτών που θα παίρνουν πιο ευσυνείδητες καταναλωτικές αποφάσεις, βασισμένες στη λογική της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων.

Της Βένιας Αντωνίου