9)Γατάκια: Η απόλυτη χνουδωτή ευτυχία!

 

 

Της Μαρίας Ακριβού

Αν μπορούσα να περιγράψω με μια φράση τι εστί γάτα, αυτή θα ήταν σίγουρα «χνουδωτή ευτυχία». Για όσους δεν έχουν συμβιώσει με γάτες η εικόνα που έχουν είναι σίγουρα διαστρεβλωμένη. Ναι είναι ανεξάρτητες, ναι θεωρούν τον εαυτό τους ως αφεντικό και εσένα ως έναν απλό υπηρέτη που υποχρεούται να ικανοποιήσει στο λεπτό οποιαδήποτε ανάγκη τους, ναι σε κάνουν παρέα όταν θέλουν εκείνες, όμως είναι απίστευτα αγαπησιάρικα ζώα, τρομερά καθαρά, λατρεύουν τη ρουτίνα και δεν απαιτούν βόλτες!

Στις 10 Ιουλίου τα γατάκια γιορτάζουν την ύπαρξή τους και μας υπενθυμίζουν πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας εάν υιοθετούσαμε ένα από τα χιλιάδες γατάκια που βρίσκονται στο δρόμο.

Θα σας πω το εξής: Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δεν ήθελε κατοικίδια στο σπίτι – η μητέρα μου μανιακή με την καθαριότητα, μας έπαιρνε κάτι “γιαλαντζί” κατοικίδια, όπως χελωνάκια, χρυσόψαρα, καναρίνια, μέχρι εκεί- . Τις δε γάτες τις έβλεπα στο δρόμο και άλλαζα πεζοδρόμιο. Μέχρι που βρήκα ένα γατάκι τον Μάξιμο, τον οποίο περιμάζεψα για να τον βοηθήσω με σκοπό βέβαια να τον δώσω σε ανάδοχη οικογένεια. Τον ερωτεύτηκα σε δυο μέρες και έκτοτε θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω.

Να προσθέσω δε πως οι γονείς μου τον έχουν λατρέψει τόσο πολύ που ζητάνε να τον πηγαίνω επίσκεψη και να τους τον αφήνω κιόλας. Φυσικά τη χάρη τους την κάνω μόνο όταν πρέπει να φύγω για ταξίδι.

Μια θεότητα με γούνα …

Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ. Καθώς έχουν στενή σχέση με τα ζώα της ερήμου, οι γάτες αρέσκονται στο να εκτίθενται στον ήλιο και στη ζέστη και συχνά κοιμούνται σε ηλιόλουστες περιοχές στη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η έκθεση των γατών στην ηλιακή ακτινοβολία είναι υποφερτή μέχρι τους 52 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Γιατί γάτα;

  1. Μειώνουν το επίπεδο άγχους
  2. Κάνουν καλό στην καρδιά
  3. Θεραπεύουν τα οστά
  4. Μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά
  5. Είναι ευαίσθητες
  6. Κάνουν καλό στην καρδιά

Είναι ευρέως αποδεκτός πως όταν είμαστε αγχωμένοι, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση. Όποιος πάσχει μονίμως από υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν θετική επίδραση στο επίπεδο του στρες, ο κίνδυνος παθήσεων μειώνεται αντιστοίχως. Μελέτες έχουν δείξει ότι 30% λιγότερες καρδιακές προσβολές εμφανίστηκαν σε νοικοκυριά με γάτες, ενώ θςωρούνται ως το ιδανικό κατοικίδιο για όσους έχουν βηματοδότη καθώς συμβάλουν στη ρύθμιση των χτύπων της καρδιάς.

Εκτός όμως από τη χαλαρωτική του δράση το γουργουρητό της γάτας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με έρευνες ο σταθερός ήχος γουργουρητού της γάτας έχει θεραπευτική δράση στα οστά. Έτσι τα κατάγματα των οστών θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα στις γάτες απ’ ότι σε άλλα θηλαστικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα γουργουρητού περίπου 25 Hertz είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Και όντως το γουργουρητό λειτουργεί στους ανθρώπους. Με τη βοήθεια συσκευών δόνησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να μιμηθούν τη συχνότητα και να αποδείξουν τη θεραπευτική δράση στα ανθρώπινα οστά.

Μετά από όσα διαβάσατε, κάντε εικόνα και ένα μικρό χνουδωτό πλασματάκι, με τεράστια διαπεραστικά ματάκια, ροζ μυτάκι και πατουσίνια, να αναζητά τα χάδια σας! Η υιοθεσία ενός μικρού γατιού μόνο χαρά και ευτυχία μπορεί να προσθέσει στη ζωή σας. Ελπίζω να σας έπεισα!