12)Lower back pain – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist

 

Είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που έχω συναντήσει στην πορεία μου και κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή και πολλές λέξεις, οπότε και θα είμαι όσο γίνεται πιο περιληπτικός και ουσιώδης.

Παράγοντες εμφάνισης του συμπτώματος:

  • Ηλικία: Με το πέρασμα των χρόνων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητά τους να απορροφούν τα φορτία που δέχονται το ίδιο αποτελεσματικά.
  • Φύλο: Οι άνδρες παρουσιάζουν πιο συχνά φαινόμενα δισκοπάθειας, επειδή σχετίζονται πιο συχνά με χειρονακτικές δουλειές και άρση μεγάλων εξωτερικών φορτίων. Από την άλλη, οι γυναίκες παρουσιάζουν πόνο στην μέση πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαινόμενο που μπορεί να παραμείνει και μετά τον τοκετό.
  • Ιστορικό Οικογένειας: Φαίνεται από έρευνες ότι η δισκοπάθεια και η σπονδυλολίσθηση σχετίζονται πάρα πολλές φορές με την κληρονομικότητα.
  • Φύση της Εργασίας: Δουλειές που περιλαμβάνουν πολύωρη καθιστή θέση ή άρση μεγάλων εξωτερικών φορτίων, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης πόνου στη μέση, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Ψυχολογικοί Παράγοντες: Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη (ή έχουν πολύ stress και άγχος), έχουν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στη μέση και αντίστροφα, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν πόνους στη μέση έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την επιστήμη, η στάση του σώματος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πόνου στη μέση, αλλά μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση αν ήδη υπάρχει πόνος. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την έξαρση των συμπτωμάτων παίζει το πάχος. Ειδικά αν το περισσότερο λίπος βρίσκεται στην κοιλιά (πιο συχνά σε άνδρες) τότε το κέντρο βάρους μετατωπίζεται προς τα εμπρός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στην οσφυϊκή περιοχή.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

  1. Ξεκουραζόμαστε αλλά όχι πολύ: Η παρατεταμένη κλινήρης (ξαπλωμένη) θέση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, μείωση της φυσικής κατάστασης, γαστρεντερικές διαταραχές, θρομβώσεις και κατάθλιψη. Κινούμαστε όσο μας επιτρέπει ο πόνος και σε περίπτωση έντονου πόνου, ξαπλώνουμε βρίσκοντας μία θέση που να μην μας ενοχλεί τόσο.
  2. Προσθέτουμε κίνηση μέσα στην ημέρα:  Όσο πιο σύντομα σηκωθούμε τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε. Συζητήστε με τον φυσικοθεραπευτή σας και τον γυμναστή σας για το καταλληλότερο πρόγραμμα αποκατάστασης. Να ξέρετε πως με ένα σωστό πρόγραμμα, μπορείτε να επιστρέψετε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ακόμα και πριν την εμφάνιση του πόνου.
  3. Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα: Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε το μέγεθος και ειδικά την δύναμη των μυών της ράχης καθώς και των κοιλιακών μυών. Με τον τρόπο αυτό θα θωρακίσουμε τους μυς που στηρίζουν στην σπονδυλικής μας στήλη, θα επιταχύνουμε την ανάρρωση και θα μειώσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.
  4. Αερόβια προπόνηση: Πριν ξεκινήσουμε την αερόβια άσκηση θα πρέπει να ενδυναμώσουμε αρκετά τους μυς της ράχης και του κορμού ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Το περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι πολύ καλές μέθοδοι και με χαμηλό ρίσκο.

Last but not least, πριν ξεκινήσουμε το οτιδήποτε θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Stay safe!