15)Smile, it’s Macaroni Day!

Pasta lovers όλου του κόσμου, ενωθείτε! Σήμερα είναι η Macaroni Day και… τα υπόλοιπα τα ξέρετε! Ναι, θα το γιορτάσουμε και αυτό με μεγάλη χαρά!

Ίδια γεύση… από γενιά σε γενιά

Αν ανατρέξουμε στους αιώνες, θα παρατηρήσουμε ότι τα ζυμαρικά έχουν μικρές μόνο διαφοροποιήσεις. Παρασκευάζονται από τα ίδια βασικά συστατικά και και χρησιμοποιούνται οι ίδιες ή παρόμοιες τεχνικές από την αρχαιότητα έως σήμερα! Υπάρχει δηλαδή μια γευστική σύνδεση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον!

Ο Μάρκο Πόλο ήταν μακαρονάς!

Λέγεται ότι  ζυμαρικά ήρθαν στην Ιταλία από την Κίνα. Τα έφερε ο Μάρκο Πόλο, κατά τον 13ο αιώνα.

Στο βιβλίο του, “Τα ταξίδια του Marco Polo”, υπάρχει ένα απόσπασμα που αναφέρεται στην πρώτη επαφή του με «ένα φυτό που παρήγαγε αλεύρι». Πρόκειται για ένα δημητριακό που έμοιαζε με κριθάρι. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο δημητριακό το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα πιάτα που μοιάζουν με ζυμαρικά!

Κίνα, η πατρίδα των ζυμαρικών

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η κεντρική Ασία είναι πιθανότατα η πρώτη περιοχή που παρήγαγε ζυμαρικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα noodles υπήρχαν στην Ασία πολύ πριν το ταξίδι του Mάρκο Πόλο στην Κίνα.

Το «μακαρόνι» έχει ελληνική καταγωγή

Η λέξη «μακαρόνι» έχει καταγωγή από τα αρχαία ελληνικά! Μακάρια λέγονταν τα αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στους τάφους των νεκρών, δηλαδή των μακάρων, οι αρχαίοι Έλληνες. Άρα, μήπως τα μακαρόνια είναι ελληνική ανακάλυψη;

 

Only for Pasta lovers

Η πρώτη γραπτή αναφορά σε χυλοπίτες μαγειρεμένες με βράσιμο βρέθηκε στο Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ. Είναι γραμμένη στα αραμαϊκά και χρονολογείται στο 5ο αιώνα μ.Χ.

 

Το 1740 δόθηκε στη Βενετία η άδεια για να ανοίξει το πρώτο εργοστάσιο ζυμαρικών.

 

Οι  Ναπολιτάνοι έφτιαξαν τις πρώτες σάλτσες με ντομάτα, βασιλικό και σκόρδο για να συνοδεύσουν τα ζυμαρικά.

 

Το 1824 λειτούργησε η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο.

 

Στην Ελληνική Μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος είχε κατασκευάσει ένα εργαλείο για να φτιάχνει κορδόνια από ζύμη, δηλαδή μακαρόνια!