13) Αλτσχάιμερ: Η σύγχρονη παγκόσμια απειλή

Η 21η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στη νόσο Αλτσχάιμερ, που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας και ευθύνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το 60-70% των περιστατικών.

Το Αλτσχάιμερ έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια απειλή… Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα µας περίπου 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Προβλέπεται ότι ο αριθμός θα σημειώσει μεγάλη αύξηση στο μέλλον, καθώς η άνοια έχει ήδη πάρει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως.

Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ και σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με θέμα «Χαμένες Αναμνήσεις», μέσα από την οποία ζητά να συμμετέχουμε όλοι στη στήριξη όσων συνανθρώπων μας αναγκάζονται να μάθουν να ζουν χωρίς τις αναμνήσεις τους, ενισχύοντας το έργο της. Από το 2002 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει έμπρακτα συνανθρώπους μας με άνοια, αλλά και τις οικογένειες και τους φροντιστές τους με σειρά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών είναι: η λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική, Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», μιας σειράς διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102. Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

 

Το Alzheimer σε αριθμούς…

Ο κίνδυνος νόσησης των πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ είναι 3-4 φορές μεγαλύτερος από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα νέο περιστατικό άνοιας διαγιγνώσκεται παγκοσμίως. Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Προβλέπεται ότι το 2050, 152 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με άνοια.

Το 2030 το ποσό που θα δαπανάται για τη νόσο εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Της Βένιας Αντωνίου