16) «Ένα σκοτεινό δωμάτιο»: Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για την επταετία 1967-1974

 

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και αναμένεται να συζητηθεί πολύ.
Περιέχει ντοκουμέντα (και ηχητικά με QR code), άγνωστες συνομιλίες και μαρτυρίες πρωταγωνιστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, ενώ επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών. Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας:

  • Την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη. Τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση.
  • Την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια.
  • Το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
  • Γιατί σίγησαν τα ελληνικά όπλα στην Κύπρο, τι ρόλο έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες για να σταματήσουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
  • Πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν. Κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου 2021 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

2 BIBLIOOOO

 

Ανθολόγια ρομαντικών ποιητών

Μεταφράσεις χαρακτηριστικών ποιημάτων των κορυφαίων εκπροσώπων του Αγγλικού Ρομαντισμού: William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley, John Keats και George Gordon, Lord Byron. Στα έργα αποτυπώνεται η ταραγμένη ιστορικά και κοινωνικά εποχή μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν, σκιαγραφείται ο ρόλος του ποιητή ως φορέα πολιτισμικής και πολιτικής ανανέωσης, και αναδεικνύονται οι πρωτοποριακές ποιητικές πρακτικές των Άγγλων ρομαντικών. Επιστημονική επιμέλεια –εισαγωγή –βιογραφικά ποιητών: Μαρία Σχοινά. Μετάφραση από τα αγγλικά: Λένα Καλλέργη, Ευτυχία Παναγιώτου. Από τις εκδόσεις Κέδρος.