2)GREENPEACE: Μισός αιώνας παγκόσμιας προσφοράς

Η Greenpeace κλείνει 50 χρόνια δράσεων που φέρνουν την ελπίδα στον κόσμο. Επίσης, η 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους είναι η “Greenpeace Day”. Σήμερα, λοιπόν, η γιορτή είναι διπλή!

Η Greenpeace εδώ και δεκαετίες συμβολίζει την ελπίδα, την αισιοδοξία, την εξέλιξη, την παγκόσμια προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο… Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας της, φτάνουμε στο 1970, χρονιά που ιδρύθηκε η Επιτροπή “Don’t Make A Wave”. Ο μοναδικός της στόχος ήταν να σταματήσει μία δεύτερη δοκιμή πυρηνικών όπλων στο νησί Αμτσίτκα στην Αλάσκα. Οι ιδρυτές της επιτροπής ήταν η Dorothy και ο Irving Stowe, η Marie και ο Jim Bohlen, ο Ben και η Dorothy Metcalfe και ο Bob Hunter. Οι πρώτοι διευθυντές ήταν οι Stowe, Bohlen και ένας φοιτητής που ονομαζόταν Paul Cote.

Greenpeace: Η ιστορία πίσω από το όνομα

Ο Καναδός οικολόγος Bill Darnell σκέφτηκε αυτόν τον δυναμικό συνδυασμό των λέξεων για να “δέσει” την ανησυχία της ομάδας για τον πλανήτη και την αντίθεσή της στα πυρηνικά όπλα. Όπως είπε ο Bob Hunter, “κάποιος έκανε σήμα με τα δύο του δάχτυλα όπως φεύγαμε από το υπόγειο της εκκλησίας και είπε ‘Ειρήνη!’. Ο Bill είπε ‘ας το ονομάσουμε Green Peace’. Και όλοι είπαμε αααααα!” Και γιατί οι δύο λέξεις ενώθηκαν και έγιναν μία; Ο λόγος ήταν μόνο… πρακτικός! Ο γιος του Jim Bohler, ο Paul, επειδή δυσκολευόταν να χωρέσει τις δύο λέξεις σε μία κονκάρδα, τις ένωσε, φτιάχνοντας το νέο όνομα της επιτροπής: Greenpeace.

Το ταξίδι που άλλαξε τον κόσμο

Η πρωτοβουλία για το πρώτο ταξίδι ανήκει στη Marie Bohlen. Εκείνη  πρότεινε να πάρουν ένα πλοίο με προορισμό στην Αμτσίτκα για να εναντιωθούν στα σχέδια των ΗΠΑ για πυρηνικές δοκιμές. Έτσι, η ομάδα ετοίμασε το πλοίο “Phyllis Cormack” και ξεκίνησε για ένα ταξίδι ειρήνης! Το πλοίο όμως δεν έφτασε ποτέ στον αρχικό του προορισμό. καθώς εμποδίστηκε από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Η ομάδα θεωρούσε ότι είχε αποτύχει, έκανε όμως λάθος… Όταν επέστρεψαν, συνάντησαν χιλιάδες υποστηρικτές που περίμεναν να τους χαιρετήσουν καθώς έμπαιναν στο λιμάνι του Βανκούβερ. Αυτή η πρώτη δράση της Greenpeace δημιούργησε τόσο έντονη πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που οι δοκιμές τελικά ακυρώθηκαν!

Στην Greecepeace πιστεύουν πως όλα είναι δυνατά! Αν το πιστέψουμε κι εμείς και ενώσουμε τις δυνάμεις μας, το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο!

Της Βένιας Αντωνίου