6) Ήξερες ότι…  Health edition

 

Η μεσογειακή διατροφή σύμμαχός μας κατά του Αλτσχάιμερ

Επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 70 εθελοντές ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές δεν εκδήλωναν συμπτώματα νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ώστε να αξιολογηθεί πόσο κοντά βρισκόταν η διατροφή τους στο πρότυπο της μεσογειακής, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν εμφάνιζαν βιολογικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους όχι μόνο στην αρχή της μελέτης αλλά και σε βάθος τριετίας.

Από το σύνολο των εθελοντών, 34 τηρούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι 36 όχι. Όσοι δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν ισχυρότερο το βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους τόσο κατά το ξεκίνημα της μελέτης όσο και μετά την τριετία συγκριτικά με όσους τηρούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.

Πέφτουν τα μαλλιά σας το φθινόπωρο;

Πολλοί παραπονιούνται ότι κάθε φθινόπωρο παρατηρούν τριχόπτωση. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μας βοηθούν στη μείωση της τριχόπτωσης και είναι οι εξής: Τροφές που περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών όπως  είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το αβγό. Επίσης, τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι οι φακές.