4)«Μπλε επανάσταση»: Τι θα τρώμε το 2050!

Έχετε αναρωτηθεί τι θα τρώμε σε 30 χρόνια από τώρα; Οι διατροφικές συνήθειες μεταβάλλονται και κάποιες από αυτές επιφέρουν θετικές αλλαγές στο οικοσύστημα. Αυτό στοχεύει να κάνει και η «μπλε επανάσταση!»

Ποια είναι τα «μπλε» τρόφιμα

Μέχρι το 2050 η ανθρωπότητα αναμένεται να καταναλώνει σχεδόν διπλάσια ποσότητα «μπλε» τροφίμων. Ως «μπλε» τρόφιμα θεωρούνται όλα όσα έχουν σχέση με υδάτινα περιβάλλοντα κάθε είδους. Βρίσκονται δηλαδή σε θάλασσες, σε λίμνες και σε ποτάμια. Πρόκειται λοιπόν για ψάρια, θαλασσινά, φύκια κ.α.

Μας κάνουν καλό!

Σύμφωνα με τους ερευνητές τρόφιμα που ανήκουν στη «μπλε» διατροφική κατηγορία είναι ωφέλιμα και θρεπτικά. Μάλιστα ορισμένες «μπλε» τροφές είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με κρέατα όπως το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο, το χοιρινό ή των πουλερικών, αναφορικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ασβέστιο, το ιώδιο, τον σίδηρο κ.α. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το διατροφικό όφελος από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υδάτινης προέλευσης είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Θετικό αντίκτυπο για το οικοσύστημα

Έχοντας ως δεδομένο ότι η παραγωγή τροφών ζωικής προέλευσης ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «αερίων του θερμοκηπίου», αντιλαμβανόμαστε ότι η μείωση της παραγωγής τροφών ζωικής προέλευσης θα ωφελήσει το περιβάλλον. Άλλωστε, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της «μπλε» επανάστασης είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι οστρακοκαλλιέργειες παράγουν τα λιγότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από όλα τα τρόφιμα.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού

Με αυτή την παγκόσμια τάση μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο υποσιτισμού που παρατηρείται κυρίως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι τροφές που προέρχονται από τη θάλασσα θα επιδοτηθούν παγκοσμίως με σκοπό να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές και να στραφεί σταδιακά ο κόσμος στην κατανάλωσή τους.

Ήξερες ότι…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η παγκόσμια κατανάλωση «μπλε» τροφών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από 80 εκατομμύρια τόνους σε σχεδόν 155 εκατομμύρια τόνους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες!

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ψαριών στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης της ζήτησης για θαλασσινά θα προέλθει από την Ασία.

 

Της Βένιας Αντωνίου