4)ΝΑSA: Το 2023 θα επιστρέψει στο φεγγάρι για να βρει νερό!

Η ΝΑSA ανακοίνωσε ότι το 2023 θα στείλει το πρώτο ρομποτικό σεληνιακό ρόβερ της viper σε αναζήτηση νερού σε μορφή πάγου!

Μάλιστα, έχει ήδη επιλέξει την περιοχή της Σελήνης όπου θα σταλεί το viper. Bρίσκεται κοντά στην άκρη του μεγάλου κρατήρα Νόμπιλε έκτασης 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Το γεγονός ότι εκεί ένα μεγάλο μέρος παραμένει σχεδόν σε μόνιμη σκιά από τον Ήλιο είναι ελπιδοφόρο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης παγωμένου νερού.

Η πρώτη αποστολή μη επανδρωμένου ρόβερ στη Σελήνη!

Αν όλα πάνε καλά η συγκεκριμένη αποστολή θα είναι η πρώτη αποστολή μη επανδρωμένου αμερικανικού ρομποτικού ρόβερ στη Σελήνη. Θα διαρκέσει περίπου 100 γήινες μέρες. Το ρόβερ, που έχει μέγεθος παρόμοιο με αμαξίδιο του γκολφ, θα χρησιμοποιήσει τρυπάνια, φασματόμετρα και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό ανίχνευσης χημικών ουσιών με σκοπό να εντοπίσει αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε βάθος έως ένα μέτρο κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Θα πάνε… για να μείνουν

Η NASA δεν σχεδιάζει απλώς να επιστρέψει στη Σελήνη. Επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για μια μακρόχρονη παρουσία εκεί. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για δισεκατομμύρια τόνους σεληνιακού πάγου σε πολικούς κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το ηλιακό φως και έχουν θερμοκρασίες έως μείον 223 βαθμούς Κελσίου. Το ζητούμενο ωστόσο είναι σε τι βάθος βρίσκεται το νερό.

Ο Άντονι Κολαπρέτε, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του Viper στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, δήλωσε ότι “δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο με αυτό που πρόκειται να δούμε όταν θα φθάσουμε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Οι σεληνιακοί πόλοι είναι δραματικοί, ιδίως ο Νότιος, όπου αρχαίοι κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανυψώσει ολόκληρα βουνά μεγαλύτερα από το όρος Έβερεστ. Πρόκειται να είναι κάτι πραγματικά διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο”.

Αυτή η αποστολή δεν θα είναι εύκολη… Μία από τις δυσκολίες θα είναι το απόλυτο σκοτάδι. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε το ρόβερ που θα φτάσει στη Σελήνη θα είναι το πρώτο που θα διαθέτει μπροστινούς προβολείς.

Tης Βένιας Αντωνίου