4)Online Φαρμακείο: Οι Έλληνες έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους!

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της αγοράς του online φαρμακείου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει 20% αύξηση σε αξία, σε σύγκριση με πέρσι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group.

Συνολικά η αξία των online αγορών στα online φαρμακεία έφτασε το ποσό των 123,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η αυξητική πορεία!

Η πανδημία πυροδότησε τις online αγορές

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα των lockdown οι online αγορές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Κατά συνέπεια, τα eshop σημείωσαν εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης των εσόδων τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της εταιρίας Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής το χρονικό διάστημα 16-19 Απριλίου 2021, με δείγμα 1.023 ενηλίκους από τον γενικό πληθυσμό, το ποσοστό των Ελλήνων που αγοράζουν online αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν  χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από την πανδημία το 59% των καταναλωτών απαντούσε ότι δεν επισκέπτεται και δεν αγοράζει από ηλεκτρονικά καταστήματα! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συγκεκριμένης έρευνας, η τάση προτίμησης αγορών μέσω Διαδικτύου αναμένεται να συνεχιστεί και μετά από την πανδημία. Σε αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με την τεχνολογία και κατ΄επέκταση με μη συμβατικούς τρόπους αγοράς προϊόντων.

Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων online φαρμακείου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση

Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες (αύξηση 41%) βρίσκονται στην πρώτη θέση προτίμησης των καταναλωτών αναφορικά με τις online αγορές φαρμακείου. Ακολουθούν τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, που σημειώνουν αύξηση της τάξης του 32% σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group. Την τριάδα κλείνουν τα βρεφικά και παιδικά είδη που καταγράφουν αύξηση 30%.

Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης και για τη διεθνή αγορά online φαρμακείου

Η πιο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της αγοράς του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου είναι αυτός των online φαρμακείων! Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) μάλιστα αναφέρει ότι σε αυτή την αυξητική τάση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε πολλά κράτη παγκοσμίως.

Της Βένιας Αντωνίου