10)Παιδικός Καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Διανύοντας τον μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Παιδικό Καρκίνο ας ξεκινήσουμε από μια αισιόδοξη πληροφορία: Το 80% των παιδικών καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες καταφέρνει να αναρρώσει.

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί μια μεγάλη επιστημονική πρόκληση. Το 20% των περιπτώσεων αφορά σε κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο. Πιο σπάνια είναι τα σαρκώματα, τα λεμφώματα, τα ρετινοβλαστώματα, τα ραβδομυοσαρκώματα και τα ηπατοβλαστώματα.

Ο συνηθέστερος παιδικός καρκίνος είναι η Λευχαιμία. Σπάνια εμφανίζονται οι όγκοι στους νεφρούς, στο νευρικό σύστημα και ο καρκίνος των οστών. Ο παιδικός καρκίνος δεν μπορεί να εντοπιστεί προγεννητικά. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο.

 Ο «Γονιδιακός χάρτης» θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ερευνητικά νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο νέος «Γονιδιακός χάρτης» θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του παιδικού καρκίνου. Οι καρκίνοι που εκδηλώνονται στα παιδιά έχουν λιγότερες μεταλλάξεις και είναι πιο σπάνιοι σε σχέση με αυτούς των ενηλίκων. «Η έρευνα μας δείχνει για πρώτη φορά ότι οι καρκίνοι των παιδιών και των ενηλίκων συχνά προέρχονται από διαφορετικά γονίδια με διαφορετικές μεταλλάξεις. Τα ευρήματα μεταφέρουν το κεντρικό μήνυμα ότι τα παιδιά με καρκίνο δεν είναι μικροί ενήλικες και ότι η ασθένεια τους δεν πρέπει να θεραπεύεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και υπολογιστικός βιολόγος Τζινγκχούι Ζανγκ.

Στήριξη από τον σύλλογο Φλόγα 

Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί από το 1982 ο Σύλλογος παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια με το όνομα «Η Φλόγα». Με έδρα το γενικό νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού. Είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αγκαλιάζει πάρα πολλές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Το έργο που επιτελεί είναι πολύ σπουδαίο αφού εκτός από το γεγονός πως συμπαραστέκεται στα παιδιά που νοσούν αγωνίζεται για μια καλύτερη ιατρική και ψυχική φροντίδα. Οι οικογένειες επιπλέον μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και έτσι στηρίζεται με τον καλύτερο τρόπο ο αγώνας τους.

Της Βένιας Αντωνίου