4) Πάρκα τσέπης: Όαση στις γειτονιές της Αθήνας!

Δεν είναι μεγάλα -το λεει άλλωστε και το όνομά τους- είναι όμως ικανά να μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς και να ηρεμήσουν το βλέμμα και το πνεύμα μας! Τα πάρκα τσέπης ξεφυτρώνουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας και μας αρέσουν πολύ.

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζεται το εντατικό πρόγραμμα με μότο “Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες”, στο οποίο η P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και τοπικούς φορείς, δίνουν νέα πνοή σε ανεκμετάλλευτους και εγκαταλελειμμένους χώρους της πόλης. Μετά το Παγκράτι, το Μεταξουργείο και τα Σεπόλια, Πετρούπολη και Ασπρόπυργος έχουν πια τις δικές τους μικρές οάσεις πρασίνου, που αποτελούν ένα καινούργιο σημείο συνάντησης στη γειτονιά που αναμαβθμίζει αισθητικά την περιοχή τους και βάζει ένα λιθαράκι στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

5 πάρκα σε μόλις 6 μήνες!

Η P&G σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε στους κατοίκους της Αθήνας πέντε πάρκα τσέπης, ακολουθώντας για τη δημιουργία τους τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης. Και στα πέντε πάρκα, φυτεύτηκαν περισσότερα από 3.500 δένδρα και φυτά, ενώ τοποθετήθηκε και αστικός εξοπλισμός, όπως αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδοι, βρύσες και παγκάκια. Η αρχή έγινε με το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι, έκτασης 750 τ.μ.

Παγκόσμιο trend για “πράσινες” πόλεις

Στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται χρήσιμα εργαλεία όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκληματικότητας, όπως επίσης για την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις.

info

Τα «πάρκα τσέπης» ή “pocket parks” είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Βρίσκονται σε γειτονιές με πολύ πυκνή δόμηση και αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία των πόλεων που αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές πρωτεύουσες και υιοθετήθηκε προκειμένου να αναμορφωθούν οι γειτονιές της Αθήνας.

Της Βένιας Αντωνίου