Μία τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια πάνω από μισό τόνο τροφίμων! Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού θα επικεντρωθούμε στο «food waste», τη νέα μάστιγα που απειλεί τον σύγχρονο δυτικό κόσμο.
Η σπατάλη φαγητού έχει πολλές επιπτώσεις- διαστάσεις: κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΟΗΕ εντάσσει την αντιμετώπιση του “food waste” στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου.
Αρνητική πρωτιά
Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα που πραγματοποίησε το «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο έδειξε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά σπαταλούν 142 κιλά τροφίμων σε ετήσια βάση κατά κεφαλήν. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων. Ειδικότερα, 142 κιλά ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια κατά μέσο όρο από τον καθένα από μας, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά! Συνολικά στην Ελλάδα πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια 1,484 εκατ. τόνοι τροφίμων. Στην Ευρώπη, η χώρα μας δυστυχώς κατέχει την αρνητική πρωτιά. Στη δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκεται η Μάλτα με 129 κιλά και στην τρίτη η Ουγγαρία με 94 κιλά. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 90 κιλά και η Γαλλία με 85.
Πετάμε τρόφιμα… αλλά έχουμε υψηλό ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας!
Αυτό όμως που προκαλεί εξίσουν μεγάλη εντύπωση αλλά και προβληματισμό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 13% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Μιλάμε δηλαδή για 1,4 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη και για μια δραστήρια και υγιή ζωή.
Η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης. Ενδέχεται να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας.
Γνωρίζατε ότι…
Οι πόροι που δαπανώνται κάθε χρόνο προκειμένου να παραχθούν τρόφιμα που τελικά δεν θα καταναλωθούν αντιστοιχούν σε μια έκταση όσο είναι η Κίνα…
Της Βένιας Αντωνίου