12)Respect for the Aged Day: Οι “παππούδες” που μας έβαλαν τα γυαλιά!

Στις 20 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη “Respect for the Aged Day”, όμως ποιοι είναι τελικά ηλικιωμένοι σήμερα;

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για παράδειγμα έγραφαν σε έντυπα της εποχής «Γέρων ετών 45…». Σήμερα άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 όμως κάθε άλλο παρά ηλικιωμένοι θεωρούνται… Και όσοι αντιμετωπίζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ως «γέρους» -λέξη που θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιό μας- μάλλον δεν κατάφεραν  να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις! Τους ανθρώπους πρέπει να τους σεβόμαστε ανεξαρτήτως ηλικίας. Με αφορμή την Ημέρα όμως πάμε να δούμε κάποιες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, τα κατορθώματα των οποίων μας άφησαν άφωνους!

 

Carlos Soria: Ο 81χρονος ορειβάτης που κατακτά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου

 

Ο Κάρλος Σόρια, 81 ετών, είναι ένας συνταξιούχος ταπετσέρης που ανεβαίνει σε βουνά σε όλη του τη ζωή. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το πήγε πολλά βήματα παραπέρα! Από τη στιγμή που έγινε 60 έχει ανέβει στις 11 από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Ελπίζει μάλιστα ότι την ερχόμενη άνοιξη, θα καταφέρει να ανέβει το όρος Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ. Μετά το φθινόπωρο στοχεύει να ανέβει το Σισιπάνγκμα, στο Θιβέτ. Αν πετύχει και στις δύο αποστολές του, θα γίνει ο γηραιότερος που έχει σκαρφαλώσει και στις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, όλες τους πάνω από τα 8.000 μέτρα!

Leonid Stanislavsky: Γεννήθηκε το 1924 και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες γιατί παίζει ακόμα τένις

Ο 97χρονος Leonid Stanislavsky γεννήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα. Στην ηλικία των 30 ξεκίνησε το τένις και από τότε δεν σταμάτησε να παίζει ποτέ, καταφέρνοντας να κερδίσει τον τίτλο του πιο ηλικιωμένου τενίστα και να μπει στα ρεκόρ Guinness. Όνειρό του είναι να ζήσει έστω λίγα χρόνια ακόμα συνεχίζοντας να παίζει τέννις!

Ήξερες ότι…

Ο Sylvester Stallone είναι 75 ετών και εξακολουθεί να υποδύεται τον action hero με μεγάλη επιτυχία με τους θαυμαστές του ανά τον κόσμο να τον αποθεώνουν για τις σκηνές δράσης που συνεχίζουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους… Α, και για την ταινία που θα πρωταγωνιστήσει, το Expendables 4 θα βρεθεί για γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.

Y.Γ. Θα τολμούσες να τον αποκαλέσεις “ηλικιωμένο”;

Της Βένιας Αντωνίου