8)Sudoku, ένα παιχνίδι λογικής με πολλά οφέλη

Το sudoku έχει κερδίσει πολλούς φαν παγκοσμίως! Πρόκειται για ένα παιχνίδι λογικής που βασίζεται στη συνδυαστική τοποθέτηση αριθμών ή συμβόλων σε ένα παζλ. Στις 9 Σεπτεμβρίου είναι η International Sudoku Day!

Η ιστορία του

Το sudoku το οφείλουμε στον Howard Garns. Σε έναν αμερικανό συνταξιούχο αρχιτέκτονα που ασχολούνταν με την κατασκευή παζλ. Το πρώτο σύγχρονο σουντόκου δημοσιεύτηκε το 1979 από την Dell Magazines. Τότε όμως είχε την ονομασία “Number Place”. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1986, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά με το όνομα Sudoku και έγινε ευρύτερα γνωστό. Ωστόσο, το sudoku έγινε παγκόσμιο trend σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το 2005. Ο εμπνευστής του, Howard Garns δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την τόσο επιτυχημένη πορεία του sudokou, που κατά πάσα πιθανότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες του!

Τι μας διδάσκει το sudoku

Δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι που μας διασκεδάζει. Το σουντόκου έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα. Πρώτα απ’ όλα μας διδάσκει να μην τα παρατάμε, να συνεχίζουμε να προσπαθούμε ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα κι όταν τα εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας φαίνονται αρχικά απροσπέλαστα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ως παιχνίδι λογικής εξασκεί το μυαλό μας. Μας μαθαίνει όμως και να συγκεντρωνόμαστε στον στόχο μας, να μην αποσπώμαστε! Μας προκαλεί να εξασκήσουμε τη συνδυαστική σκέψη αλλά και να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Κάτι ακόμα σημαντικό που μας διδάσκει το σουντόκου είναι να έχουμε στρατηγική: να ξεκινάμε από τα απλά, από όσα μπορούμε σχετικά εύκολα να πετύχουμε και σταδιακά να περνάμε στα πιο δύσκολα και απαιτητικά.

Γνωρίζατε ότι…

To Sudoku στα ιαπωνικά σημαίνει “ενιαίος αριθμός”.

info

Στόχος είναι να συμπληρωθούν όλα τα κουτάκια στον πίνακα (9×9), ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτάκι 3×3 να περιέχουν όλα τα ψηφία από το 1 μέχρι το 9. Μερικά κουτάκια είναι ήδη συμπληρωμένα, ώστε να υπάρχει μόνο μία δυνατή λύση.Το Mini Sudoku και το Mega Sudoku είναι οι δύο πιο γνωστές παραλλαγές του κλασικού σουντόκου.

Της Βένιας Αντωνίου