Συνήθως ακούμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Η μελέτη όμως της Επιστημονικής Επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) ήρθε για να μας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς υποστηρίζει πως μπορούμε να στρέψουμε τις τεχνολογικές μεταβολές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας αλλά και των αμοιβών των εργαζομένων.
Σχετικά με το σύνηθες επιχείρημα ότι οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις, που θα επιφέρει ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι καθώς το κόστος παραγωγής μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα μειώνεται βαθμιαία, είναι λογικό να περιμένουμε την αύξηση της ζήτησης εργασίας για τομείς που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της δήλωσης του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνου Κόλλια που υπογραμμίζει ότι στη μελέτη αναλύεται «ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις χρηματιστηριακές εφαρμογές και υπηρεσίες και στο επάγγελμα του λογιστή, η διαχείριση βάσεων δεδομένων στο επάγγελμα του λογιστή και χρηματοοικονομικού αναλυτή, καθώς και η πανεπιστημιακή και επαγγελματική εκπαίδευση στην εποχή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Όπως αναφέρει πρόκειται για «μία ολιστική μελέτη που εμβαθύνει στις καινοτομίες που ακολουθούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις και τις προκλήσεις για την οικονομική επιστήμη».
Ναι μεν… αλλά
Στη μελέτη αναφέρεται ότι η ψηφιακή οικονομία αντιπροσωπεύει σήμερα το 15,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και απασχολεί 39 εκατομμύρια εργαζόμενους στον κόσμο! Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προβλέπει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια το 31,6% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση μέσω ρομπότ. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα εξαφανιστεί το 14% των θέσεων εργασίας τα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός της Χρηματοπιστωτικής αγοράς θα δημιουργήσει νέες εξειδικεύσεις και νέα επαγγέλματα όπως:
– Data scientists: ειδικοί στην επεξεργασία αλγορίθμων και της Machine Learning.
– Data analysts: ειδικοί στη δημιουργία βάσεων δεδομένων, τη διαχείριση και την επεξεργασία της αρχιτεκτονικής βάσεων δεδομένων και της μοντελοποίησης των δεδομένων.
– Data engineers: μηχανικοί που προετοιμάζουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τους αλγορίθμους της MachineLearning και παράγουν νέες μεταβλητές με βάση τις υφιστάμενες.
– Outologists: εμπειρογνώμονες που ταυτοποιούν, δημιουργούν και χειραγωγούν τα γνωσιολογικά γραφήματα.
Της Βένιας Αντωνίου