14) World Gratitude Day: Να λες «ευχαριστώ», σου κάνει καλό!

Όταν ήμασταν μικροί οι γονείς μας προσπαθούσαν να μας μάθουν την αξία της ευγένειας, παρακινώντας μας με κάθε ευκαιρία να λέμε «ευχαριστώ». Η ευγένεια είναι μια υποτιμημένη αρετή, όπως υποτιμημένη είναι και η ευγνωμοσύνη. Γιατί; Ένας από τους λόγους είναι ότι όταν μιλάμε γι’ αυτήν αναφερόμαστε μόνο στον θετικό αντίκτυπο προς τον άλλο, τον αποδέκτη δηλαδή της ευγνωμοσύνης, αποσιωπώντας την ευεργετική της επίδραση στη ζωή μας! Ίσως από άγνοια ή ίσως επειδή δεν τη θεωρούμε σημαντική…

Τα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη -και η έκφρασή της- μας κάνει καλό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης θα δούμε πού μας ωφελεί!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Personality and Individual Differences” η ευγνωμοσύνη χαρίζει υγεία! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όσοι είναι ευγνώμονες για τη ζωή τους έχουν λιγότερους σωματικούς πόνους. Επίσης, κάνουν τακτικά προληπτικές εξετάσεις και φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους, ενώ δεν παραλείπουν να ασκούνται.

Ο Robert A. Emmons, Ph.D. ερευνητής σχετικά με τα οφέλη της ευγνωμοσύνης, έχει διεξάγει πολλές έρευνες για τον συσχετισμό μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευημερίας. Η έρευνά του επιβεβαιώνει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να αυξήσει το συναίσθημα της χαράς και αντίστοιχα να μειώσει τη θλίψη που βιώνουμε.

Όσοι δείχνουν ευγνωμοσύνη κοιμούνται καλύτερα!

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται περίεργο, όμως υπάρχει έρευνα που το αποδεικνύει. Ειδικότερα, η διατήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης βελτιώνει τον ύπνο, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Applied Psychology: Health and Well-Being”. Εκεί αναφέρεται ότι το να ξοδεύεις 15 λεπτά την ημέρα προκειμένου να σημειώσεις κάποια πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων πριν κοιμηθείς, συμβάλλει στο να κοιμηθείς καλύτερα και περισσότερο.

 

Ευγνωμοσύνη και αυτοεκτίμηση

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Applied Sport Psychology” έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση των αθλητών. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τις κοινωνικές συγκρίσεις. Έτσι, αντί να νιώθουν πως βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε ανθρώπους με περισσότερα χρήματα, καλύτερη εμφάνιση κτλ. οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι σε θέση να θαυμάσουν τις επιτυχίες και τα θετικά γνωρίσματα των άλλων.