3) Ανακαλύπτουμε την άγνωστη αρχαία Αθήνα μέσω καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας!

Ο άγνωστος ιστός της αρχαίας Αθήνας αποκαλύπτεται μέσα από την καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα «Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών».

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” που παρέχεται δωρεάν σε όλους: ερευνητές, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα έργο αυτού του βεληνεκούς για τη χαρτογράφηση της αρχαίας Αθήνας. Τώρα, μας δίνεται η ευκαιρία να μεταφερθούμε εύκολα στο αθέατο παρελθόν, να ταξιδέψουμε σε κάθε σημαντική γωνιά της αρχαίας Αθήνας. Μέσω του συγκεκριμένου χάρτη έχουμε ευρύτατη εικόνα της πόλης, καθώς μας δίνει την τοπογραφία της με τη μεγαλύτερη ακρίβεια έως τώρα. Σκοπός άλλωστε του εγχειρήματος ήταν να έρθει στη φως η άγνωστη Αθήνα και να έχουν όλοι την ευκαιρία να τη δουν!

Η δίγλωσση χαρτογραφική πλατφόρμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ομάδα Δίπυλον. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), του The Packard Humanities Institute (PHI) και της Αιγέας ΑΜΚΕ. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της  Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλεως των Αθηνών.

Βόλτα στην αρχαία Αθήνα από το κινητό μας!

Χάρη στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) και στις διαδικτυακές τεχνολογίες (web-mapping), μπορούμε χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο να εντοπίσουμε στον χάρτη όλα τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ακόμα και όσα βρίσονται κάτω από το έδαφος! Στη βάση δεδομένων της πρωτοποριακής πλατφόρμας περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις των σωστικών ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εδώ και 160 χρόνια σε μια έκταση που φτάνει τα 6.700 στρέμματα. Δρόμοι, αγορές, λουτρά και τόσα άλλα κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκαν, με αφετηρία τη νεολιθική εποχή και φτάνοντας έως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Στον διαδραστικό χάρτη μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες από τις ανασκαφές αλλά και κατόψεις.

 

info

Tο Δίπυλον είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για τη μελέτη της αρχαίας τοπογραφίας και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα από τη σύμπραξη της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και της Χαρτογραφίας.

Η δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή Walk the Wall Athens κυκλοφορεί για κινητά και tablets.

Της Βένιας Αντωνίου