9) Frankenstein: Ένα παρεξηγημένο “τέρας”

Σήμερα, 29 Οκτωβρίου είναι η Frankenstein Day. Πάμε λοιπόν να δούμε τι κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του πλάσματος της φαντασίας που είναι συνώνυμο της φρίκης και του αποτροπιασμού.

Το καλοκαίρι του 1816 η Μαίρη Σέλεϊ έγραψε το θρυλικό μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν: ο Σύγχρονος Προμηθέας» κατά τη διάρκεια των διακοπών της, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού. Δύο χρόνια αργότερα
εκδόθηκε. Θεωρείται το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, καθώς μέχρι τότε στις φανταστικές ιστορίες συναντούσαμε στοιχεία μαγείας και μυστικισμού, ωστόσο στον Φρανκενστάιν έρχεται στο επίκεντρο η επιστήμη και η έρευνα.

Το κορίτσι που έπλασε το τέρας!

Η Μαίρη Σέλεϊ ήταν μία 18χρονη κοπέλα που προερχόταν από αστική οικογένεια με γονείς που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη της. Η μητέρα της ήταν η Μαίρης Γουόλστονκραφτ, συγγραφέας του πρωτοποριακού κειμένου «Η Δικαίωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας» και ο πατέρας της ήταν ο αναρχικός φιλόσοφος Ουίλιαμ Γκόντουϊν.

Το διάσημο έργο της Σέλεϊ ήταν ουσιαστικά μία ρομαντική νουβέλλα που αφηγείται την ιστορία του νεαρού φοιτητή Ανατομίας και Χειρουργικής, Φρανκενστάιν, ο οποίος ανακαλύπτει πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας!

«Με απομακρύνατε από τη χαρά χωρίς να έχω κάνει τίποτα κακό. Βλέπω παντού γύρω μου την ευδαιμονία από την οποία εγώ είμαι αποκλεισμένος. Ημουν καλός και αγαθός και ήταν η δυστυχία αυτή που με μετέτρεψε σε δαίμονα. Κάνε με ευτυχισμένο και θα γίνω και πάλι ηθικός».

Στο παραπάνω απόσπασμα συνοψίζεται όλη η ουσία του πλάσματος που δημιούργησε η Μαίρη Σέλεϊ. Ένα πλάσμα που πληγώθηκε γι’ αυτό και έμαθε να πληγώνει… Ένα πλάσμα που ένιωθε δυστυχισμένο γι’ αυτό και σκόρπιζε δυστυχία… αδυνατώντας να βγει από το σκοτάδι στο φως.

Της Βένιας Αντωνίου