10) Ήξερες ότι…

Στην Ισλανδία βρίσκεται το παλαιότερο Κοινοβούλιο στον κόσμο!

Το παλαιότερο Κοινοβούλιο στον κόσμο βρίσκεται στη «γη του πάγου και της φωτιάς». Ονομάζεται Althing και δημιουργήθηκε αρχικά ως υπαίθριο στο Ρέικιαβικ το 930 μ.Χ.  Θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια για μία ανεξάρτητη εθνική ύπαρξη για υτην Ισλανδία. Αρχικά, το Αλθίνγκι ήταν μια γενική συνέλευση του έθνους, όπου οι πιο ισχυροί ηγέτες έκαναν συναντήσεις εκεί για να αποφασίσουν για τη νομοθεσία και να απονείμουν δικαιοσύνη. Στη συνέχεια όμως όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να παραβρίσκονται στις συνελεύσεις που συνήθως ήταν το βασικό κοινωνικό γεγονός της χρονιάς και συγκέντρωναν πλήθη αγροτών και των οικογενειών τους, όσους προσέφευγαν σ’ αυτό για να επιλύσουν τις διαμάχες τους, καθώς και εμπόρους, τεχνίτες, αφηγητές και ταξιδιώτες. Αργότερα, το Althing έδωσε τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνέχισε να διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδρίες για την προάσπιση της δικαιοσύνης στην ισλανδική κοινωνία.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ

Μοναδικής ομορφιάς υποθαλάσσιο ποτάμι στο Μεξικό

Ένα υπέροχο και σπάνιο φαινόμενο συναντάται στην περιοχή Cenote Angelita του Μεξικό. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ένα εκπληκτικό σπήλαιο, που θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος που ασχολείται με καταδύσεις.

Κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε βάθος 30 μέτρων το νερό είναι γλυκό ενώ μετά τα 60 γίνεται αλμυρό. Στον πυθμένα μάλιστα εμφανίζεται ένα υποθαλάσσιο ποτάμι με κοίτη και δίπλα του υπάρχουν δέντρα! Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιφάνεια υδροθείου!