11) Ήξερες ότι…

Βγαίνει στο φως το Τρίτο Αυτοκρατορικό Αβγό!

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της επόμενης μεγάλης έκθεσης του V&A «Fabergé in London: Romance to Revolution» το Μουσείο ανακοίνωσε ότι απέκτησε το εδώ και πολύ καιρό χαμένο Τρίτο Αυτοκρατορικό Αβγό.

To συγκεκριμένο αβγό ανακαλύφθηκε το 2011 από έμπορο και είχε πωληθεί το 1964 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Αργότερα εμφανίστηκε σε υπαίθρια αγορά στις ΗΠΑ, όταν ένας έμπορος μετάλλων το αγόρασε λόγω του βάρους του σε χρυσό, επικοινώνησε με τον Wartski, τον οίκο αντικών, που ειδικεύεται στα ρωσικά έργα τέχνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν το μυστηριωδώς χαμένο αβγό. ώρα, Το πολύτιμο αβγό παρουσιάζεται μαζί με άλλα αβγά Fabergé που κάποτε ανήκαν στους Ρομάνοφ σε προθήκη μαζί με το The Peacock Egg, που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Το κρυστάλλινο αβγό είναι χαραγμένο με σχέδια ροκοκό και κρύβει μέσα ένα επισμαλτωμένο χρυσό παγώνι με μηχανισμό.

Η παλαιότερη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα

Η πρώτη καταγεγραμμένη ομάδα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από Ιταλούς, Βέλγους και Άγγλους κατοίκους της. Το όνομά της ήταν Ουνιόν Σπορτίβ, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν.

Ο πρώτος καθαρά ελληνικός σύλλογος είχε ως βάση του τη Σμύρνη. Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύθηκε το 1890 με το όνομα ΟΡΦΕΥΣ και σκοπό την καλλιτεχνική και αθλητική άσκηση των μελών του. Το 1893 από τα μέλη του «ΟΡΦΕΑ» που ήθελαν ο σύλλογος να ασχολείται κυρίως με τον αθλητισμό, ιδρύεται ο νέος Σύλλογος με το όνομα «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του Γυμναστικού αθλήματος. Ο Σύλλογος αυτός διοργανώνει αθλητικούς αγώνες που τους αποκαλεί «ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ», οι δημοσιογράφοι όμως της Σμύρνης τους ονόμασαν από τότε «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ». Οι «ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» τελέσθηκαν 19 φορές από το 1896 μέχρι το 1922. Ο Πανιώνιος έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως η παλαιότερη ελληνική ομάδα της χώρας.