6) 40.000 φυτά ομορφαίνουν τη στέγη του παλιού εργοστασίου της FIAT στο Τορίνο!

This general view shows “The Pista 500”, the largest hanging garden in Europe, located at the top of the Lingotto, the historical factory of Fiat, in Turin on September 22, 2021. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)

Πίστα 500: Έτσι ονομάστηκε το έργο του αρχιτέκτονα Μπενεντέτο Καμεράνα στην πίστα δοκιμών του εμβληματικού παλιού εργοστασίου αυτοκινήτων της Fiat στο Τορίνο.

Το όραμα που έγινε πράξη

Ο αρχιτέκτονας είχε ένα όραμα: να μετατρέψει την πίστα δοκιμών σε έναν τεράστιο κήπο με 40.000 αυτόχθονα φυτά! Έχει δημιουργηθεί μια παλέτα της τοπικής βιοποικιλότητας που περιλαμβάνει όλες τις εποχές και τα χρώματα. Εκεί μπορεί να δει κανείς τις τοπικές φουντουκιές και ιδιαίτερα φυτά όπως «δέντρο του καπνού», που έχει ισχυρή απορροφητική δύναμη του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κήπος είναι μέρος ενός σχεδίου που επιτρέπει στο κοινό να επισκεφθεί τη διάσημη πίστα δοκιμών, αφού πλέον θα χρησιμοποιείται μόνο από ηλεκτρικά οχήματα.

Η έκτασή του είναι 27.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 28 καταπράσινα «νησιά». Τα 300 είδη και ποικιλίες φυτών που επιλέχθηκαν είναι αυτόχθονα, με τις ρίζες τους στο Πιεμόντε και τις βόρειες περιοχές της Μεσογείου.

Ανοιχτός κήπος για το κοινό

Ο κήπος θα είναι δημόσιος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να θαυμάσουν τα διαφορετικά είδη φυτών ή να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης,  θα γίνονται δραστηριότητες για μαθητές που θα αφορούν σε βρώσιμα και χρωματικά φυτά, οι οποίες θα οργανωθούν με την Pinacoteca Agnelli.

info

Το κτίριο λειτουργούσε ως έδρα της ιταλικής μάρκας αυτοκινήτων από το 1923 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στην ταράτσα του βρισκόταν η πίστα όπου γινόταν η δοκιμή για κάθε αυτοκίνητο πριν φύγει από το εργοστάσιο.