Αλέξανδρος Χρυσοβέργης: “Το Krav Maga ίσως μια μέρα σου σώσει τη ζωή, σίγουρα όμως θα σου την αλλάξει”

 

Ο εκπαιδευτής Krav Maga Αλέξανδρος Χρυσοβέργης μίλησε στο Say Yes to the Press για τα πολλαπλά οφέλη του Krav Maga στην καθημερινή μας ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την ενασχόλησή του με το Krav Maga;

Τα οφέλη, εκτός από το προφανές που είναι η εκμάθηση αυτοπροστασίας, είναι πολλαπλά και εκτείνονται σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το Krav Maga ενισχύει την αυτοπεποίθηση, αναπτύσσει την ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του φόβου και του στρες, προωθεί τον προληπτικό τρόπο σκέψης καθότι η αυτοάμυνα βασίζεται πολύ στην πρόληψη και τόσα άλλα. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε ότι “το Krav Maga ίσως μια μέρα σου σώσει τη ζωή, σίγουρα όμως θα σου την αλλάξει”.

Πολλοί συγχέουν το Krav Maga με τις πολεμικές τέχνες. Σε τι διαφέρουν;

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας. Ως εκ τούτου, οι αρχές λειτουργίας του διαφοροποιούνται σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα πολεμικών τεχνών και τα μαχητικά αθλήματα. Για παράδειγμα, το Krav Maga λαμβάνει υπόψη του ότι η αληθινή βία είναι ασύμμετρη, με αποτέλεσμα να προπονούμαστε μεταξύ άλλων σε σενάρια ενάντια σε πολλαπλούς αντιπάλους, ενδεχομένως οπλισμένους, με μόνο στόχο την επιβίωση. Όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου δεν υπάρχουν κανόνες όπως στα σπορ, γι’αυτό και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα (βρώμικα χτυπήματα, αυτοσχέδια όπλα) στο πλαίσιο πάντα της νόμιμης άμυνας. Τέλος, το Krav Maga βασίζεται στην απλότητα και στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος. Έτσι αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον ασκούμενο, αλλά και εφαρμόζεται πιο αποδοτικά σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπου η περίπλοκη και τεχνητή κινησιολογία που απαιτούν άλλα συστήματα καταρρέει λόγω στρες.

Ως εκπαιδευτής Krav Maga τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που σκέφτονται να μάθει το παιδί τους Krav Maga;

Να πάψουν να το σκέφτονται! Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, κατά τη διδασκαλία επικεντρωνόμαστε στα δικά τους προβλήματα, όπως στον σχολικό εκφοβισμό / bullying και στις επιθέσεις από ενήλικες (αρπαγές, αποπλάνηση). Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των ενηλίκων, καθότι περιλαμβάνει δημιουργική εκμάθηση που πολλές φορές βασίζεται στο παιχνίδι. Απώτερος σκοπός μας, εκτός από την ίδια την αυτοάμυνα φυσικά, είναι να μάθουν να θέτουν όρια όταν πρέπει, να αποκτήσουν ήθος, να γίνουν άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα και κριτική σκέψη.

Πόσο γρήγορα μπορεί μια γυναίκα να μάθει να προστατεύει τον εαυτό της από κακόβουλες και επιθετικές συμπεριφορές;

Το πόσο γρήγορα θα μάθει κανείς εξαρτάται από σωρεία παραγόντων, όπως η ικανότητά του να απορροφά και να εφαρμόζει γνώσεις, το πόσο συχνά θα προπονείται κ.λ.π. Επομένως δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μέσω του Krav Maga, ακριβώς επειδή αυτό βασίζεται σε απλή, φυσική κινησιολογία θα μάθει κανείς πολύ συντομότερα από ό,τι αν ακολουθούσε κάποιο άλλο, περίπλοκο σύστημα. Κατά την προσωπική μου εμπειρία, οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα δύο πρώτα χρόνια συστηματικής εκπαίδευσης έχουν πλέον μια πολύ καλή αντίληψη για το πώς λειτουργεί η αυτοάμυνα.

info

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.streetwise.gr και για συμβουλές αυτοάμυνας πατήστε εδώ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Krav Maga (IKMF) διαθέτει σχολές σε όλη την Ελλάδα, και μπορεί κανείς να βρει μια σχολή στην περιοχή που τον εξυπηρετεί αν επισκεφθεί τον ιστότοπο https://www.kravmaga.gr. Η IKMF είναι ο πιο έγκυρος φορέας Krav Maga παγκοσμίως και ο μόνος που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή του συστήματος, Imi Lichtenfeld.