13) Έρευνα: Αν αφεθούν στην τύχη τους, οι κεφαλαιαγορές δεν μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

Παρά την προσέλκυση ενός πακτωλού χρημάτων, οι κεφαλαιαγορές δεν λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους λόγω της σύγχυσης των πολιτικών και μιας έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις KPMG, CREATE-Research και την CAIA Association.

Με βάση τις συνεντεύξεις σχεδόν 100 επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων και συνταξιοδοτικών ταμείων, με περιουσιακά στοιχεία αξίας US$ 34,5 τρισ., στην έρευνα «Can capital markets help save the planet?» («Μπορούν να βοηθήσουν οι κεφαλαιαγορές να σώσουμε τον πλανήτη;»)
βρέθηκε ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι μετοχές αυτή τη στιγμή συνεκτιμούν τους κλιματικούς κινδύνους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις εναλλακτικές επενδύσεις ήταν 11%, και για τα ομόλογα 8%. Οι ερωτηθέντες επίσης υπέδειξαν ότι η πρόοδος είναι πιο εμφανής στις εισηγμένες μετοχές, επειδή οι ευκαιρίες εποπτείας που προσφέρουν θεωρούνται πλέον κρίσιμες για τη δημιουργία αξίας κατά
τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Γενικά, η συνεκτίμηση του κλιματικού παράγοντα είναι πιο εμφανής στον τομέα της ενέργειας και λιγότερο σε έργα έντασης κεφαλαίου που έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα έως την εμπορική τους εκμετάλλευση. «Δεν υπάρχει επί του παρόντος απευθείας σύνδεση μεταξύ των κλιματικών επενδύσεων και των αποτελεσμάτων τους. Τα πράσινα χαρτοφυλάκια δεν έχουν ακόμα εξισωθεί με έναν πράσινο πλανήτη» σχολιάζει ο Anthony Cowell, ένας από τους συντάκτες και Head of Asset Management της KPMG Islands Group.

 

Say Yes and Get Impressed

Οι βράχοι που μοιάζουν με σφαίρες!

Πολλοί μύθοι φτιάχτηκαν για να εξηγήσουν το πώς δημιουργήθηκαν γιγαντιαίοι βράχοι που μοιάζουν με σφαίρες. Εκτάσεις γεμάτες από τέτοιους βράχους συναντάμε στο δυτικό Καζακστάν, το Κάνσας των ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι πέτρινοι σχηματισμοί παίρνουν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και είναι αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου που ονομάζεται «σύμπηξη».

Πρόκειται ουσιαστικά για φυσικό τσιμέντο που δημιουργείται ανάμεσα στους κόκκους του ιζήματος, δένοντας τα στρώματα άμμου μεταξύ τους μέσα σε σκληρά περιβλήματα. Κάποιες φορές λοιπόν τυχαίνει το αποτέλεσμα να έχει σφαιρικό σχήμα και να εντυπωσιάζει!