2) φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι SayYessers και καλή μας εβδομάδα…

Επιθετικά θα την ξεκινήσω την εβδομάδα και θα σου πω να βάλεις το “όχι” στη ζωή σου…

Το να είσαι θετικός και ευχάριστος άνθρωπος, δε σημαίνει ότι πρέπει να λες σε όλα ναι! Ακριβώς για να είσαι θετικός και ευχάριστος άνθρωπος πρέπει να κάνεις πράγματα που σ’ ευχαριστούν και σου αρέσουν.

Ένα «ναι» ενοχικό, ένα «ναι» αυτό-καταπιεστικό, ένα «ναι» που εν τέλει δεν εκφράζει αυτό που πραγματικά είμαστε και αυτό που νιώθουμε αλλά αυτό που νομίζουμε ότι οι άλλοι θέλουν να είμαστε, αυτό που είναι το σωστό για εκείνους, ότι αυτό εξυπηρετεί την εικόνα ενός καλού παιδιού.

Από την άλλη, το να μπορείς να πεις και κανένα «όχι», δεν σημαίνει μία μόνιμη αντίδραση, ένα «όχι» σε όλα, μία άρνηση, ένα πείσμα, εντέλει έναν κακώς εννοούμενο εγωισμό. Μιλάμε απλά για την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του καθενός μας να έχει την προσωπική του άποψη και να μπορεί να την εκφέρει.

Παράδειγμα 1 : Σε καλούν για φαγητό, ποτό ή οτιδήποτε, όμως εσύ είσαι τόσο κουρασμένος και σε περιμένει τόσο δύσκολη μέρα αύριο που το μόνο που θέλεις είναι να ξαπλώσεις στον καναπέ και να λιώσεις στην αναζήτηση του Netflix (μεταξύ μας ο 1 στους 10 βλέπει πραγματικά κάτι στο Netflix, οι υπόλοιποι τρώμε κανένα δίωρο στο να αποφασίσουμε). Μπορείς να αρνηθείς ευγενικά, ναι είναι ανθρώπινο να πεις όχι σε μία πρόσκληση, όμως είναι στο χέρι σου να την προγραμματίσεις ξανά και το savoir vivre σου λέει πως πρέπει να το κάνεις και άμεσα μάλιστα. Εκτός και αν δε θέλεις να περάσεις καθόλου από το χρόνο σου με τη συγκεκριμένη παρέα, οπότε οι καλοί τρόποι πάνε περίπατο και δε χρειάζεται να κάνεις πρόταση για επόμενη έξοδο. Αρνήσου ευγενικά και γλίτωσε χρόνο και σε σένα και στην παρέα σου.

Παράδειγμα 2 : Έχεις συνάδελφο – προϊστάμενο – πελάτη, που θεωρεί πως είσαι 24/7 διαθέσιμος για να τελειώσεις ένα project που μόλις σκέφτηκε, να τον βοηθήσεις να τελειώσει τη δική του δουλειά ή να σου αλλάξει τη βάρδια στις 4 τα ξημερώματα. Προφανώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και αφού είσαι μεγάλο παιδί και ξέρεις πια να αξιολογείς κατά περίπτωση, φαντάζομαι πως πλέον γνωρίζεις πότε πρέπει να ορθώσεις ανάστημα και να πεις όχι ή να είσαι λίγο πιο διαλλακτικός. Απλά αυτή η “έκτακτη ανάγκη” δεν μπορεί να συμβαίνει 20 φορές μέσα στο μήνα γιατί πλέον δεν είναι ανάγκη και σίγουρα δεν είναι έκτακτη.

Παράδειγμα 3 : Μου έχει συμβεί παλαιότερα, να μου κάνουν πρόταση για δουλειά ή να αναλάβω ένα project που στην ουσία δε μου άρεσε και δεν ήθελα να το κάνω (είχα την επιλογή να αρνηθώ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και εγώ να πιέζομαι αλλά και η δουλειά να μου παίρνει πολύ περισσότερο να “βγει” γιατί κάτι μέσα μου αντιδρούσε. Η καριέρα χτίζεται με τα όχι και όχι με τα σκυμμένα κεφάλια, λένε. Δύσκολο; Ναι. Όμως όταν καταφέρεις να μην κάνεις εκπτώσεις στη δουλειά σου, θα έχεις μόλις αποκτήσει ίσως μερικά από τα σημαντικότερα παράσημα της ζωής σου, αυτοσεβασμό – αυτοεκτίμηση – ποιότητα ζωής.

Tip of the Day: Όταν θέλεις να αρνηθείς κάτι να το κάνεις εγκαίρως και με αυτοπεποίθηση. Νιαουρίσματα τύπου δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος δεν εκτιμώνται ιδιαιτέρως, ίσα ίσα που δημιουργούν αμηχανία και εκνευρισμό. Όταν θέλεις να αρνηθείς μία έξοδο το κάνεις ακαριαία και όχι 10′ πριν την κράτηση ή την έναρξη της ταινίας. Να είσαι διπλωμάτης, ένα ξερό όχι ακούγεται ίσως ανάγωγο όμως η φράση “Σε ευχαριστώ πολύ αλλά θα πρέπει να αρνηθώ την πρότασή σου”, δείχνει ευγένεια, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Άντε, για να σε δω…