2) φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι SayYessers!!!

Τι διαφορετικό νιώσατε όταν γίνατε για πρώτη φορά γονείς σε σχέση με την επόμενη ή τις επόμενες;

Ξεκινάω εγώ:

Εορτασμοί – ανακοινώσεις και δάκρυα χαράς: Στην πρώτη ανακοίνωση της εγκυμοσύνης μου ήταν όλοι απερίγραπτα χαρούμενοι και εκδηλωτικοί. Στη δεύτερη ανακοίνωση ήταν όλοι απερίγραπτα χαρούμενοι, τελεία. Καταλαβαίνεις τη διαφορά;

Ρούχα: Το πρώτο παιδί έχει πάντα τα πάντα. Το δεύτερο παιδί θα είναι τυχερό αν γεννηθεί το ίδιο φύλο με το αδερφάκι του γιατί καινούριο θα είναι μόνο το 1 στα 5 ρούχα… Έχω στείλει εγώ τη μικρή με μπλούζα δεινόσαυρο και φόρμα spiderman στο νήπιο, ουκ ολίγες φορές…

Φωτογραφικό υλικό: Από το πρώτο παιδί έχω σχεδόν ένα ολόκληρο ράφι με άλμπουμ. Φωτογραφίες από το πρώτο χαμόγελο, την πρώτη βόλτα, την πρώτη φρουτόκρεμα, τα πρώτα αθλητικά παπούτσια… άπειρες ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΕΣ φωτογραφίες, όμορφα τακτοποιημένες χρονολογικά στη θέση τους. Στο δεύτερο παιδί έχω φωτογραφίες από το πρώτο χαμόγελο, την πρώτη βόλτα, την πρώτη φρουτόκρεμα, τα πρώτα αθλητικά παπούτσια… άπειρες φωτογραφίες σε USB.

Ιώσεις: Φτερνίστηκε το παιδί (το πρώτο καλέ) “Γρήγορα τον παιδίατρο”, έβηξε το παιδί “Ψάξε ποιο νοσοκομείο εφημερεύει”, έχει πυρετό το παιδί “Καλέστε ασθενοφόρο καταρρέω” (για μένα). Φτερνίστηκε το παιδί (το δεύτερο) “Γείτσες αγάπη μου”, έβηξε το παιδί “Χριστούλης μωρό μου”, έχει πυρετό το παιδί “Μην έρθει σε επαφή με τον μεγάλο και τον κολλήσει”.

Μεταμεσονύχτια ξυπνήματα: Στο πρώτο παιδί τρέχεις για να μη νιώσει εγκατάλειψη και ότι δεν ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του και στο δεύτερο τρέχεις γρηγορότερα για να μη σου ξυπνήσει και το μεγαλύτερο.

Όμως υπάρχουν και αυτά:

Το πρώτο παιδί ήθελα να το έχω όσο πιο πολύ γίνεται στην αγκαλιά μου, να το μυρίζω και να το χαζεύω όταν κοιμάται γιατί ήταν το πρώτο μου. Το δεύτερο παιδί θέλω επίσης να το έχω όσο περισσότερο γίνεται στην αγκαλιά μου, να το μυρίζω και να το χαζεύω όταν κοιμάται γιατί είναι το “τελευταίο” μου.

Το πρώτο παιδί είχε όλη την προσοχή μου, γιατί ο ρόλος της μαμάς ήταν κάτι που δεν γνώριζα πώς να το διαχειριστώ, οπότε έπρεπε να το ανακαλύψουμε μαζί. Το δεύτερο παιδί έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας μου και αυτό μας γλιτώνει χρόνο από τα “διαδικαστικά” και μας αφήνει περισσότερο χρόνο για αγκαλιές και παιχνίδια.

Tip of the Day: Δύο τα tip που θα σου δώσω σήμερα, το πρώτο είναι να μην “ξεχωρίζεις” τα μικρά σου και να μην τα συγκρίνεις μεταξύ τους γιατί μην ξεχνάς πως μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Και δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι πως οι προκλήσεις με τον ερχομό και άλλου παιδιού στο σπίτι, είναι πολλές. Η σημαντικότερη είναι να διαφυλάξεις τις ισορροπίες και να προστατεύσεις το πρώτο παιδί από το να μεγαλώσει απότομα.