5) H συγγραφέας Σοφία Αλεξίου και η γοητεία της εξερεύνησης!

Η Σοφία Αλεξίου ξεκίνησε ένα ενδιαφέρον συγγραφικό ταξίδι. Πρώτος σταθμός και αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη: «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» κι ένα συγγραφικό ταξίδι ξεκινά για εσένα, καθώς αυτό είναι το πρώτο σου βιβλίο. Πώς
προέκυψε;
Δύο αγάπες είχα πάντα στη ζωή μου, το γράψιμο και τα ταξίδια. Όταν
ξεπρόβαλλε η τρίτη και η πιο δυνατή αγάπη όλων, η κόρη μου, γεννήθηκε και η ιδέα ενός ταξιδιωτικού οδηγού για παιδιά, ένα βιβλίο γεμάτο πολύχρωμες εικόνες, θετικές σκέψεις και εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας. Εκείνη ήταν η αφορμή και το κίνητρο για να γράψω ιστορίες που θα της χαρίσουν μια σφαιρική οπτική του κόσμου με τρόπο χιουμοριστικό. Στο βιβλίο έκρυψα τις πιο γλυκές μου παιδικές αναμνήσεις, σκέψεις για την αξία της φύσης και αγαπημένα μνημεία και μύθους για να ταξιδέψουν οι αναγνώστες με μια παρέα που «γιορτάζει» τις απλές χαρές τις ζωής- τα ηλιοβασιλέματα, τις βουτιές με φίλους, περίπατους στη φύση που είναι κι ο πιο σπουδαίος θησαυρός της Γης.

Μίλησέ μας για την ταξιδιωτική αυτή περιπέτεια!

Πρόκειται για μια ταξιδιωτική περιπέτεια στην οποία θα κάνουμε ωραίες
βόλτες ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας εξερευνώντας μνημεία,
αρχαίους θησαυρούς και μύθους, θα ταξιδέψουμε στο Σούνιο, στα νησιά
του Αργοσαρωνικού, στην Πελοπόννησο – Αρχαία Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες, Μονεμβασιά, Αρχαία Ολυμπία, Μάνη- και θα
φτάσουμε μέχρι την Κρήτη! Ο στόχος με την εκδότριά μου, Δομινίκη Σάνδη, ήταν οι σελίδες να είναι σαν ένας μικρός ταξιδιωτικός χάρτης, ένας διασκεδαστικός οδηγός για να μπορούν εύκολα τα παιδιά να μας ξεναγήσουν στις δικές μας εκδρομές! Πρωταγωνιστές της ιστορίας μας η δυναμική Έλλη, ο ενθουσιώδης Ερμής, ο οικολόγος σκυλάκος Ντίνος και ένα μυρμήγκι που παρόλο που είναι μικροσκοπικό, στο μυαλό μου ταυτίζεται με τα παιδιά που θέλουν να τα εξερευνήσουν όλα, ένα μυρμηγκάκι ασυνήθιστο που έχει βάλει στόχο να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Πέρα από τα μνημεία και τα αξιοθέατα πολιτισμού και φύσης, παρέα με την εικονογράφο Αλεξία Λουγιάκη παρουσιάζουμε έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλία, η
διαφορετικότητα, η ομορφιά, η ευτυχία με απλές λέξεις και εικόνες για να τις κατανοήσουν τα παιδιά σαν παιχνίδι. Ήθελα να χαρίσω στα παιδιά ένα βιβλίο γνώσεων που θα τους δώσει κίνητρα για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Μπορείς να μας αναφέρεις μία μόνο φράση του βιβλίου σου που
εμπεριέχει την πεμπτουσία του;

Μία από τις φράσεις που αγαπώ και προσπαθώ να ακολουθώ στη ζωή είναι τα λόγια του Ντίνου στο ταξίδι της παρέας στην Αρχαία Ολυμπία! Τρέχοντας στη φύση, στο μεγαλόπρεπο στάδιο μας λέει με σιγουριά: «Γιατί στα απλά και πιο μικρά βρίσκεται η ευτυχία!» Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που θέλω να περάσω στα παιδιά. Να ψάχνουν στα πάντα την αληθινή ομορφιά.

Πού σε βρίσκουμε τώρα; Οραματίζεσαι τον επόμενο προορισμό σου ως συγγραφέας;

Πρόσφατα τελείωσα το δεύτερο βιβλίο μου «Αποστολή Γαλάζιο Νησί με τον Νηρέα και την Πηγή» που διατέθηκε δωρεάν σε παιδιά των νησιών της Ελλάδας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής καμπάνιας «Το Νερό είναι στα χέρια μας» και παράλληλα συνεχίζω να γράφω ιστορίες διακοπών της Έλλης και του Ερμή που συνεχίζουν ακάθεκτοι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα! Επόμενοι προορισμοί πολλοί! Εις το επανιδείν!

info

Στο blog της Σοφίας Αλεξίου MomAndTheCity στο site Debop.gr  θα βρείτε μεταξύ άλλων διασκεδαστικές χειροτεχνίες βασισμένες στο βιβλίο και στην αρχαία Ελλάδα τις οποίες μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν!