9) Ήξερες ότι…

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σοκολάτα

Σίγουρα θέλουμε να τρώμε σοκολάτα επειδή μας αρέσει, όχι όμως μόνο γι’ αυτό… Σύμφωνα με τη Lisa Young, Ph.D., RD, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αν παρατηρήσετε ότι έχετε έντονη επιθυμία για σοκολάτα κάθε μήνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε χαμηλό μαγνήσιο ή ίσως και έλλειψη μαγνησίου, ως αποτέλεσμα της περιόδου σας. Επίσης, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα αποτελεί λόγο που μπορεί να σας κάνει να θέλετε να καταναλώσετε άμεσα σοκολάτα.

Υπάρχουν ωστόσο και συναισθηματικοί – κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους συχνά λαχταράμε να φάμε σοκολάτα. Το άγχος και το στρες συνδέονται με υπερκατανάλωσης τροφής και η σοκολάτα είναι σε αυτή την περίπτωση ανάμεσα στις τροφές που πρωταγωνιστούν. Δεν είναι όμως τυχαίο πως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας προκαλούν έντονο στρες καταφεύγουμε στη σοκολάτα. Περιέχει ζάχαρη και λίπος, δύο συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει. Φυσικά, τρώγοντας σοκολάτα έχουμε την αίσθηση της στιγμιαίας αποφόρτισης και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για “συναισθηματικό φαγητό”.

 

2 θεμα

 

Meal Prep: H νέα τεχνική που μας βοηθάει να χάσουμε βάρος

Το meal prep είναι μια νέα τάση στη διατροφής μας που μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους μας. Πρόκειται για μια τεχνική που στηρίζεται στο να αφιερώσουμε χρόνο μια μέρα της εβδομάδας, για την προετοιμασία αρκετών γευμάτων για τις επόμενες μέρες.

Μπορεί αυτό να φαίνεται απλό, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αντίθετα, με το meal prep η διατροφή μας ανεβαίνει level!

Eίναι χρησιμο γιατί: Μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη συναισθηματική πείνα που μας ωθεί σε διατροφικές επιλογές για τις οποίες μετά μετανιώνουμε, αλλά και για να τρώμε υγιεινά και νόστιμα γεύματα. Ας δούμε τη μαγειρική ως χόμπι που το κάνουμε μία φορά την εβδομάδα μόνοι μας ή μαζί με τα παιδιά, τον σύντροφο ή τους φίλους μας! Έτσι, δίνουμε ραντεβού για να φτιάξουμε τα τοστ, τις τορτίγιες και τα σνακ της εβδομάδας, δυο-τρία φαγητά που μπορούμε να μοιραστούμε αλλά και μια ευκαιρία για να πειραματιστούμε!