9.000 χρόνια πριν κινέζοι αγρότες έβαλαν τον σπόρο των υπερ-ευρασιατικών γλωσσών: τα τουρκικά, τα ιαπωνικά, τα κορεατικά, τα μογγολικά και τα τουνγκουσικά βασίζονται στην αγροτική Κίνα.
Δεν είναι άλλη μία περίεργη είδηση… Είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτίνε Ρομπέετς, επικεφαλής της Ομάδας Αρχαιογλωσσικών Ερευνών του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα και η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές, πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι κινέζοι αγρότες διαμόρφωσαν την τουρκική και άλλες γλώσσες της υπερ-ευρασιατικής γλωσσικής οικογένειας, συνδύασαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα: α) Από την ιστορική γλωσσολογία. Συγκεκριμένα έγινε ανάλυση 98 γλωσσών β) Από την αρχαιογενετική. Πραγματοποιήθηκε μελέτη αρχαίου DNA από 23 άτομα που έζησαν στην Ασία έως και πριν από 9.000 χρόνια! γ) Από την αρχαιολογία. Εξετάστηκαν ευρήματα σε 255 τοποθεσίες της ανατολικής Ασίας της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη διεπιστημονική μελέτη του είδους της.
Η τεχνητή νοημοσύνη και το οικογενειακό γλωσσικό «δέντρο»
Για την πραγματοποίηση της ενδιαφέρουσας μελέτης δημιουργήθηκε ένα οικογενειακό γλωσσικό «δέντρο» με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Με βάση αυτό οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η προγονική «κοιτίδα» των υπερ-ευρασιατικών γλωσσών χρονολογείται γύρω στο 7200 π.Χ. Τότε, οι αγρότες καλλιεργούσαν κεχρί, ένα είδος δημητριακού, στην κοιλάδα του ποταμού Λιάο της βορειοανατολικής Κίνας και της Εσωτερικής Μογγολίας. Μετά την τήξη των πάγων και την ανάπτυξη της γεωργίας, το κεχρί αποτέλεσε μια σημαντική καλλιέργεια, χάρη στην οποία οι κηνυγοί έκαναν μετάβαση στον αγροτικό τρόπο ζωής.
Το σιτάρι, το ρύζι… και η νέα γλώσσα
Κατά την ύστερη νεολιθική εποχή, το κεχρί έδωσε τη θέση του στο σιτάρι και το ρύζι και έτσι οι γεωργοί άρχισαν να μετακινούνται στη βορειοανατολική Ασία. Σταδιακά η πρωτο-υπερευρασιατική γλώσσα τους εξαπλωνόταν στα νέα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν, έφτασαν μέχρι τις σιβηρικές στέπες και τις κορεατικές ακτές. Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν επιμιξίες με τους γηγενείς πληθυσμούς και η γλώσσα τους έγινε… «γεωργική υπόθεση», όπως ονομάζεται η νέα θεωρία που ήρθε για να αμφισβητήσει την ονομαζόμενη «ποιμενική υπόθεση», σύμφωνα με την οποία η προέλευση της οικογένειας των υπερευρασιατικών γλωσσών τοποθετείται γύρω στο 2000 έως 1000 π.Χ.
info
Η υπερ-ευρασιατική γλωσσική οικογένεια εξαπλώνεται από την Τουρκία στα δυτικά έως την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Σιβηρία στα ανατολικά.
Tης Βένιας Αντωνίου