Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και καιρό, παρόλο που δεν είμαστε ακόμα πλήρως εξοικειωμένοι μαζί της. Πόσο έτοιμοι είμαστε λοιπόν για το επόμενο βήμα; Για το βήμα που θα ξεπεράσει την ανθρώπινη ευφυία; Η super artificial intelligence είναι προ των πυλών και η άφιξή της θα μας απασχολήσει πολύ…
Τι είναι η super artificial intelligence
Όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Σπανίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Generation Y, από το βήμα της τεχνολογικής έκθεσης «Beyond 4.0», η super artificial intelligence είναι το σημείο εκείνο όπου η τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζεται σε μια μηχανή (πχ ένα ρομπότ) θα γίνει πιο έξυπνη, πιο γρήγορη από τον άνθρωπο και θα αποκτήσει συνειδητότητα. Θα “ξέρει” λοιπόν το ρομπότ -χωρίς να έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρέμβαση- πώς πρέπει να κάνει κάτι που του έχει ανατεθεί.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ διεθνώς με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την αξία της σε 310 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με το International Data Corporation (IDC) Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide, οι δαπάνες για τα συστήματα AI θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, επειδή οι οργανισμοί υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους αλλά και στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην ψηφιακή οικονομία. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2024 θα είναι 20,1%.
Οι βιομηχανίες που θα δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι το λιανικό εμπόριο και η τραπεζική. Το λιανικό εμπόριο θα επικεντρωθεί κυρίως σε επενδύσεις που σκοπό τους θα έχουν τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μέσω chatbots και μηχανών προτάσεων. Ο τραπεζικός τομέας από την άλλη θα στοχεύσει πρωτίστως στην ανάλυση και έρευνα για απάτες αλλά και σε συμβουλευτικά συστήματα.
Οφέλη και κίνδυνοι
Οι επιστήμες και η κλάδοι της οικονομίας επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και σημειώνουν σημαντικά βήματα προόδου. Για παράδειγμα στο μέλλον θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση εξετάσεων ή ακόμα και επεμβάσεων από ρομπότ, καθώς σταδιακά θα οδηγηθούμε στην πλήρη αυτοματοποίηση.
Βέβαια, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κοινωνικοί αποκλεισμοί όταν από την Τεχνητή Νοημοσύνη περάσουμε στη σούπερ τεχνητή νοημοσύνη.