4) Ελληνικό ρομπότ θα ενημερώνει τους μαθητές για τον κορονοϊό!

ZΩΗΒΟΤ: ένα ρομπότ made in Greece που «γεννήθηκε» για πολύ καλό σκοπό!

Η ZΩΗΒΟΤ θα δείξει σύντομα στην πράξη τις πολλές ικανότητές της, αφού ήρθε για να γίνει πολύτιμος σύμμαχος των μαθητών Δημοτικών σχολείων της χώρας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού. Θα τους μιλάει για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν και θα τους δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή μετάδοσης της Covid -19.

100% Made in Greece

Το κινούμενο ρομπότ που δημιουργήθηκε στη χώρα μας προέκυψε από μία πρωτότυπη ιδέα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ. Την πρωτοβουλία αγκάλιασε το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο δώρισε τη ΖΩΗΒΟΤ στον Σύλλογο.

Η ΖΩΗΒΟΤ είναι ευφυής, φιλική και αποτελεσματική!

Το ελληνικό ρομπότ με τα ανθρωποειδή χαρακτηριστικά έχει κατασκευαστεί με τη χρήση τεχνικών 3d printing. Επιπλέον, η ΖΩΗΒΟΤ διαθέτει αισθητήρες και υπολογιστικές μονάδες για αντίληψη και αυτόνομη κίνηση. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, η ΖΩΗΒΟΤ έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την ύπαρξη μαθητών γύρω της! ‘Ετσι, ξεκινά να τους μιλά, ενημερώνοντάς τους για βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν όταν βρίσκονται στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Όμως η ΖΩΗΒΟΤ, εκτός από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση που προσφέρει στις μαθητικές κοινότητες, θα αποτελέσει ουσιαστικά για τα παιδιά μια πρώτη επαφή με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό, που θα τα ενθαρρύνει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Η ενημέρωση για την Covid-19 είναι μόνο η αρχή!

Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος, κα Στέλλα Βαλσαμάκη, δήλωσε ότι η Ένωση είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός ρομπότ, που θα επισκέπτεται δημοτικά σχολεία και με αφορμή ένα τρέχον θέμα (στην παρούσα φάση τον COVID-19) θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα φέρνει σε μια πρώτη επαφή με την ρομποτική και τον προγραμματισμό. Έτσι, η ΖΩΗΒΟΤ θα… αλλάζει θέμα συζήτησης ανά περιόδους, αλλά πάντα θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί τα παιδιά!

Της Βένιας Αντωνίου