3) Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»!

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι καθ’ οδόν και το 2022 θα κάνουν την εμφάνισή τους! Και μάλιστα θα έρθουν για να μείνουν και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με πόρους του ΕΣΠΑ, που αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών μέσω της οικονομικής στήριξης των γονέων που κυμαίνεται στα 200 – 250 ευρώ. Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της πλήρους επανένταξης των γονέων στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι θα επιτευχθεί μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος είναι το «μητρώο επιμελητών». Πρόκειται για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Εκεί, θα είναι εγγεγραμμένοι οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα «κριτήρια επιλογής» επιμελητών. Η επιλογή  γίνεται από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στη μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών. Όταν οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια των παιδιών επιλέξουν επιμελητή, θα αρχίσουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να είναι κάποιος δικαιούχος του προγράμματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

– Μητέρα (φυσική, θετή ή ανάδοχη), με βρέφος ή νήπιο, που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης. Συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ίδιο ισχύει και για τους πατέρες.

– Πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

– Γονείς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργοι.

info

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα.

Ήξερες ότι…

Το 85% των γυναικών ασχολούνται τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα με δουλειές του σπιτιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ανέρχεται μόλις στο 16%.

Της Βένιας Αντωνίου