3) Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι SayΥessers και καλό μήνα!

Μήνας Χριστουγέννων ο Δεκέμβριος, μήνας αγορών και δώρων και με αφορμή αυτό ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάτι που παρατηρώ όλο και συχνότερα να συμβαίνει γύρω μας. Μία τετραμελής ας πούμε οικογένεια, δυσκολέυεται να τα βγάλει πέρα, οπότε αρχίζει τις περικοπές. Αν για παράδειγμα εσύ ανήκες σε αυτή την οικογένεια, από ποιο μέλος της θα ξεκινούσες να κάνεις οικονομία; Θα έδινες λιγότερα χρήματα για φαγητό; Όχι. Θα άφηνες τα παιδιά σου με σκισμένα παπούτσια; Όχι. Θα άφηνες το σύντροφο σου χωρίς ένα ζεστό μπουφάν; Όχι. Πού πέφτει λοιπόν ο κλήρος; Όποιος έπιασε το υπονοούμενο να κάνει ένα βήμα μπροστά…

Ναι, τον εαυτό σου θα “ρίξεις” και ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση που θα σου πω, μπράβο…  Όταν κάνεις οικογένεια τα θέλω σου και τα ακριβά σου γούστα μπαίνουν για λίγο σε παρένθεση, όχι για πάντα ψιθυρίζεις στον εαυτό σου απλά για λίγο και μέσα σου ξέρεις πως δεν ισχύει. Όμως σου το λες για να σε καθυσηχάσεις και ας ξέρεις βαθιά μέσα σου πως σε κοροϊδεύεις. Πάντα τα παιδιά και ο σύντροφός σου θα έχουν προτεραιότητα στις δαπάνες σου. Πάντα θα προτιμάς να αγοράζεις καινούρια πράγματα σε εκείνους, ακόμα και αν τα δικά σου έχουν αρχίσει να φθείρονται. Και το κάνεις με την καρδιά σου, για να δεις το χαμόγελο να λάμπει στα πρόσωπά τους.

Όμως όλα με μέτρο, γιατί εσύ μπορεί να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και τα υλικά αγαθά όταν δεν μπορείς να τα αποκτήσεις να έχεις μάθει να μην τα υπολογίζεις, όμως πρέπει και να σε προσέχεις. Όπως για τα παιδιά σου και τον σύντροφό σου δεν κάνεις εκπτώσεις, ιδανικά έτσι θα ήθελα και για σένα να κρατάς έστω ένα μικρό μερίδιο για να σε ευχαριστείς.

Το ξέρω, πως θα προτιμήσεις να μη δώσεις όλο το χριστουγεννιάτικο budget σε μία δική σου αγορά αλλά να το σπάσεις, να το μοιραστείς και να κάνεις όλη την οικογένεια ευτυχισμένη.  Όμως προσοχή, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας εντελώς απ’ έξω! Όχι, το μίξερ δεν πιάνεται για προσωπικό μας δώρο. Να σε φροντίζεις, αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια που σου αρέσει και ας μην είναι αυτά με την κόκκινη σόλα από κάτω, κάνε δώρο στον εαυτό σου μία περιποίηση σώματος, προσώπου ή ό,τι άλλο σε ευχαριστεί και απόλαυσέ το χωρίς ενοχές, ακόμα και ας μη σε τυλίξουν σε φύλλα χρυσού, κάνε κάτι όμως και για σένα.

Tip of the Day: Χειρίσου τα χρήματά σου έξυπνα, να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά να βλέπεις τις προσφορές και να εκμεταλεύεσαι τις εκπώσεις. Δεν ψωνίζουμε όλοι ακριβά αντικείμενα, κάνουμε ό,τι καλύτερο για μας και την οικογένειά μας όσο μας το επιτρέπει η τσέπη μας και πρέπει να νιώθουμε καλά με αυτό… Είχε πει κάποτε η Emma Watson: “Το να φοράς φτηνά ρούχα δε σημαίνει ότι είσαι φτωχός… να θυμάσαι έχεις μία οικογένεια να μεγαλώσεις και όχι μία κοινωνία για να εντυπωσιάσεις…”