2), 3) Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι SayYessers!!!

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η είδηση μιας ακόμα γυναίκας που δολοφονείται από τον σύντροφο της, πρώην ή νυν δεν έχει καμία σημασία. Είναι τόσο συχνά πλέον τα περιστατικά που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν συνέβαιναν και στο παρελθόν τόσες πολλές δολοφονίες ή εγκληματικές ενέργειες σε βάρος γυναικών ή ο κόσμος πλέον έχει πραγματικά ξεφύγει και κάτι δεν πάει καλά πια για όλους μας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν πέφτει στην αντίληψη μας κακοποιητική συμπεριφορά. Ξεκινάμε με το να αφιερώσουμε χρόνο αρχίζοντας μια γενική συζήτηση και δίνουμε στο συνομιλητή μας την ευκαιρία να μας εμπιστευθεί, αργά και σταθερά. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά χωρίς να κρίνουμε, καθώς αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται το 100% της υποστήριξής μας. Δεν τους κατηγορούμε για αυτό που έχει συμβεί αντιθέτως τους διαβεβαιώνουμε πως είμαστε εκεί για να τους ακούσουμε και όχι για να τους κρίνουμε.

Το φαινόμενο πλέον είναι Παγκόσμιο γι’αυτό και πολλές οργανώσεις μας καλούν να αναγνωρίζουμε τουλάχιστον τα βασικά σημάδια μιας γυναίκας που βρίσκεται σε κίνδυνο  και γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά αλλά και μερικούς άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενημερώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια.

1. Πάρτε τηλέφωνο μία φίλη, μία γνωστή, κάποιον της εμπιστοσύνης και ενώ θα του μιλάτε για άσχετα πράγματα, κρατήστε την παλάμη σας στραμμένη προς την κάμερα με τον αντίχειρά σας κουμπωμένο μέσα. Αυτή η μέθοδος θα ενημερώσει τους άλλους ότι χρειάζεστε βοήθεια χωρίς να ειδοποιήσετε τον δράστη ότι δίνετε σήμα για βοήθεια.

The 6 Most Recognizable Help Signals Everyone Should Know, Including Children

Μια έφηβη που είχε απαχθεί από έναν άγνωστο άνδρα σώθηκε όταν χρησιμοποίησε αυτό το σήμα. Ήταν στο αυτοκίνητο του άνδρα και ένας διερχόμενος οδηγός αναγνώρισε τη χειρονομία από ένα βίντεο του Tik Tok. Έτσι ο οδηγός κάλεσε τις αρχές και κατάφεραν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και να συλλάβουν τον άνδρα που απήγαγε την 16χρονη.

  1. Εάν η πραγματοποίηση τηλεφωνικής κλήσης είναι αδύνατη, μπορείτε να στείλετε μήνυμα (SMS στο 100) στην αστυνομία με τη διεύθυνσή σας και μια πολύ σύντομη περιγραφή του προβλήματος σας. Πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να είστε σύντομοι και να μην στέλνετε φωτογραφίες ή βίντεο ή να χρησιμοποιείτε συντομογραφίες και emoji. Διατηρήστε το τηλέφωνό σας αθόρυβο, καθώς ο διεκπεραιωτής μπορεί να σας καλέσει αργότερα για να σας κάνει επιπλέον ερωτήσεις. Εάν είναι δυνατόν, πηγαίνετε κάπου μακριά από τον επιτιθέμενο σας και απαντήστε όσο το δυνατόν πιο σιωπηλά.
  2. Ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να ζητήσετε βοήθεια χωρίς να το πείτε είναι δημιουργώντας τη λέξη με τα χέρια σας. Πρέπει να τεντώσετε το ένα χέρι σας στραμμένο προς τα πάνω και στη συνέχεια να δημιουργήσετε το γράμμα «Α» με το άλλο σας χέρι. Μπορεί να υποθέσετε ότι δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι τη νοηματική γλώσσα, αλλά έχετε κατά νου ότι πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι κωφοί. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αυτοί αλλά και οι φίλοι και οι οικογένειές τους ξέρουν πώς να επικοινωνούν με τη νοηματική γλώσσα. The 6 Most Recognizable Help Signals Everyone Should Know, Including Children
  3. Κάλεσε το 100 για να παραγγείλεις pizza. Το 2019, μια γυναίκα στο Οχάιο κάλεσε την αστυνομία για να παραγγείλει μια πίτσα και ευτυχώς, ο αποστολέας κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυναίκα του έδωσε αμέσως τη διεύθυνσή της και από τότε ο αποστολέας της έκανε ερωτήσεις που μπορούσαν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η αστυνομία δεν γνώριζε αυτή τη διακριτική μέθοδο ειδοποίησης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας που διδάσκουν αυτή τη μέθοδο.

Tip of the Day: Αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό: η πρωτοβουλία «Ask for Angela» είναι ένας διακριτικός τρόπος για τους ανθρώπους να ζητούν βοήθεια όταν είναι έξω το βράδυ.  Κάποιος που βρίσκεται σε μια ασταθή σχέση ή “επικίνδυνο” ραντεβού μπορεί απλά να πάει στο μπαρ ή σε ένα μέλος του προσωπικού και να ζητήσει την Angela. Κάποιος που είναι εκπαιδευμένος θα αξιολογήσει αμέσως την κατάσταση και θα ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα. Αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ και υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραγγείλετε το angel shot. Μπορείτε να το ζητήσετε “straight”, που σημαίνει ότι κάποιος χρειάζεται συνοδό ως το αυτοκίνητό του, «on ice» σημαίνει ότι χρειάζονται κάποιον να τους καλέσει ταξί για να τους πάρει και “with lime” σημαίνει ότι απλά πρέπει να επικοινωνήσουν με την αστυνομία.

Οποιοσδήποτε χώρος μπορεί να επιλέξει να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία και να λάβει επίσημη εκπαίδευση, ώστε να ξέρει τι να κάνει εάν κάποιος τον ειδοποιήσει. Όσοι έχετε καταστήματα, bar, εστιατόρια, καφετέριες,  αφιερώστε λίγο χρόνο να εκπαιδεύσετε το προσωπικο σας και ίσως μία μέρα να είστε η αιτία που δε θα ακόυσουμε για μία ακόμη δολοφονημένη ή κακοποιημένη γυναίκα.