Τα Χριστούγεννα σημαίνουν χαρά, διασκέδαση και ευχάριστες στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους… Όχι όμως πάντα και όχι για όλους. Πολλοί συνάνθρωποί μας βιώνουν μια περίοδο μελαγχολίας και δεν βλέπουν την ώρα να περάσουν οι γιορτές…
Η Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, μίλησε στο Say Yes …to the Press για τη μελαγχολία των γιορτών και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Παρατηρούμε συχνά ότι οι προσδοκίες μας για τις γιορτές είναι μεγάλες και στην πορεία απογοητευόμαστε. «Οι προσδοκίες στηρίζονται πολλές φορές σε εσφαλμένη αναπαράσταση που έχουν οι άνθρωποι για τις γιορτές στο μυαλό τους. Πιστεύουν δηλαδή πως όλοι είναι ευτυχισμένοι, ερωτευμένοι, μαζί με τις οικογένειές τους και βλέπουν ότι υπάρχει σύγκρουση με τη δική τους πραγματικότητα» επισημαίνει η Φραντζέσκα Καραγιάννη και συμπληρώνει: «Αυτό που προβάλλεται από τα μέσα καθώς και αυτό που γνωρίζουν από παιδιά ότι ισχύει για τις γιορτές έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που βιώνουν και τους προκαλεί μελαγχολία».
Επίσης, η Φραντζέσκα Καραγιάννη αναφέρει ότι υπάρχουν και ορμονικοί παράγοντες που μπορεί να μας προκαλέσουν τάση για μελαγχολία, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και την εποχική κατάθλιψη, καθώς όταν η μέρα είναι μικρότερη από τη νύχτα και αρχίζει να κάνει πιο πολύ κρύο, η διάθεση ορισμένων ανθρώπων επηρεάζεται αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι, σύμφωνα με τη MSc Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Φραντζέσκα Καραγιάννη, η οικονομική κατάσταση και η απώλεια «που υπενθυμίζεται κατά την περίοδο των γιορτών, λόγω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας και των αναμνήσεων. Η αναπόληση μας φέρνει πιο κοντά στην απώλεια και στην απουσία ανθρώπων και καταστάσεων».
Πώς να διαχειριστούμε τη μελαγχολία των Χριστουγέννων
«Να αποδεχτούμε την τωρινή μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, χωρίς να επιβάλλουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο ή την εορταστική διάθεση στον εαυτό μας» συμβουλεύει η Φραντζέσκα Καραγιάννη και προτρέπει «να συζητήσουμε με τον περίγυρό μας για να το αποδεχτούν και οι γύρω μας». Επιπλέον, «να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να γιορτάσουμε, να μοιραστούμε τα αρνητικά συναισθήματα, να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ακόμα, να αφιερώσουμε χρόνο για αναστοχασμό, να οραματιστούμε τους επόμενους μήνες και να σκεφτούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε».
Τέλος, είναι σημαντικό να «δώσουμε διαφορετική νοηματοδότηση στις γιορτές, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε μελαγχολία αλλά και ότι οι γιορτές δεν είναι πάντα για όλους μια ευχάριστη κατάσταση».
Της Βένιας Αντωνίου