Πέρασαν ήδη δύο χρόνια πανδημίας… Αν λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η Covid-19 μας έλεγαν ότι θα κυκλοφορούμε με μάσκες και αντισηπτικά σε καθημερινή βάση, ότι τα τεστ και τα εμβόλια θα μονοπωλούν τις συζητήσεις αλλά η ανθρώπινη επαφή θα περιοριστεί στα… απολύτως απαραίτητα, θα μας φαινόταν σενάριο από ταινία φαντασίας.
Όμως το ζήσαμε, το ζούμε και προχωράμε στο 2022 χωρίς πυξίδα. Η ανθρωπότητα παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστη» για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί η έκθεση που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση για δεύτερη φορά του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας (2021 Global Health Security Index), ο οποίος κατατάσσει 195 χώρες ανάλογα με την εκτιμώμενη ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες.
Τι είναι ο Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας Υγείας
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας Υγείας βαθμολογεί κάθε χώρα σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100 με βάση διάφορα κριτήρια, όπως είναι το σύστημα υγείας, οι εργαζόμενοι στην υγεία, τα επιστημονικά εργαστήρια, οι αλυσίδες τροφοδοσίας και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Η μέση βαθμολογία όλων των χωρών είναι 38,9 (ήταν 40,2 το 2019, όταν είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά ο Δείκτης). Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία χώρα δεν ξεπερνά το όριο επαρκούς προετοιμασίας που είναι πάνω από 80, καθώς οι ΗΠΑ που κατατάσσονται πρώτες βαθμολογούνται με 75,9.
Η θέση της Ελλάδας στον «χάρτη της ασφάλειας»
Η χώρα μας με βαθμολογία 51,5 βρίσκεται στην 42η θέση, ακριβώς κάτω από την Ιταλία (51,9). Η Τουρκία βρίσκεται στην 46η θέση και η Ρωσία στη 47η. Στην πρώτη πεντάδα με τις πιο ασφαλείς χώρες μετά τις ΗΠΑ βρίσκονται η Αυστραλία, η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ταϊλάνδη.
Η Ταϊλάνδη συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτης Ασφάλειας Υγείας
Η επόμενη μέρα
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη μόνιμη βελτίωση των υποδομών και του βαθμού προετοιμασίας τους σε περίπτωση μελλοντικής υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, ακόμα και αν ένα κράτος έχει στη διάθεσή του πόρους είναι καθοριστικής σημασίας ο βαθμός ετοιμότητας και η αποτελεσματική χρήση τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τι προτείνει η έκθεση
Να συμπεριληφθεί ειδική χρηματοδότηση στους εθνικούς προϋπολογισμούς για θέματα ασφάλειας υγείας και προετοιμασίας, προτείνει η έκθεση. Επίσης, να υπάρχει στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία, και μεγαλύτερη ενεργοποίηση των φιλανθρωπικών οργανισμών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Της Βένιας Αντωνίου