4) Tα «πολυτελή φαγητά» του μέλλοντος

Αν σκέφτεστε ότι στο μέλλον τα πολυτελή και δυσεύρετα φαγητά έχουν σχέση με την γκουρμέ κουζίνα, κάνετε λάθος! Τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ο καφές ή ο κρέας, στο κοντινό μέλλον ίσως γίνουν απρόσιτα…

Μπορεί να ακούγεται περίεργο ή ακόμα και παρατραβηγμένο, όμως ο κίνδυνος να γίνουν πολλά καθημερινά τρόφιμα είδη πολυτελείας είναι υπαρκτός λόγω κλιματικών αλλαγών αλλά και λόγω των διατροφικών τάσεων, που αλλάζουν ανά δεκαετίες και επηρεάζουν το τι πιστεύουμε για κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ο παράγοντας «κλιματική αλλαγή»

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις που θα προκληθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, θα επιφέρουν σοβαρή διατροφική μετατόπιση. Αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο αλλά ένα δεδομένο σε περίπου τέσσερις δεκαετίες από τώρα. Η ανατροπή του κλίματος θα προκαλέσει αναπόφευκτα μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες που σήμερα αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής μας. Η σοκολάτα και ο καφές κινδυνεύουν να γίνουν ξανά ακριβά και απρόσιτα, όπως συνέβαινε τον 19ο αιώνα! Οι ειδικοί προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ο παράγοντας «διατροφική κουλτούρα»

Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Οι προσλαμβάνουσες που έχουμε τώρα διαφέρουν πολύ με αυτές πριν μία δεκαετία ή ακόμα περισσότερο πριν έναν αιώνα!

Αρκεί να σκεφτούμε ότι τον 18ο αιώνα, ο αστακός θεωρούνταν μια «ανεπιθύμητη τροφή», την οποία δεν επιθυμούσαν να καταναλώνουν οι πλούσιες οικογένειες, επειδή υπήρχε σε αφθονία κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να τον δίνουν στους φυλακισμένους. Επίσης, τα στρείδια τον 19ο αιώνα ήταν η τροφή των φτωχών. Αντίθετα, η ζάχαρη κάποτε ήταν δυσεύρετη, ενώ σήμερα παρόλο που είναι προσιτή σε όλους, υπάρχει η τάση να την αποφεύγουμε.

Τι γίνεται με το κρέας

Το κρέας ενδέχεται να μετατραπεί σε «είδος προς εξαφάνιση».

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα εκτροφής ευθύνονται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Είναι πιθανό πολλές χώρες να φορολογήσουν το κρέας, πράγμα που εκτόξευε τις τιμές του και θα το καθιστούσε απρόσιτο. Επιπλέον, λίγες δεκαετίες αργότερα η κατανάλωση κρέατος θα αντιμετωπίζεται -από πολύ περισσότερους ανθρώπους συγκριτικά με τώρα- ως μία κοινωνικά και ηθικά μη αποδεκτή διατροφική επιλογή.