5) και 6) Αφιέρωμα: Άγνωστες & Μη αναγνωρισμένες θρησκείες

Mε αφορμή τη Religius Freedom Day, στις 16 Ιανουαρίου, κάναμε ένα αφιέρωμα σε άγνωστες – μη αναγνωρισμένες θρησκείες.

Ας ξεκινήσουμε από τον Παγανισμό. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη «paganus» που σημαίνει «άνθρωπος της υπαίθρου». Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη λέξη όταν αναφέρονταν σε όσους ζούσαν έξω από την Ρώμη, στην επαρχία. Ωστόσο, όταν άρχισε να ανθίζει ο Χριστιανισμός, η λέξη χαρακτήριζε όσους εξακολουθούσαν να πιστεύουν στους αρχαίους Θεούς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των παγανιστικών θρησκειών είναι: Ως ναός λειτουργεί η Φύση. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπάρχουν ναοί. Επίσης, δεν υπάρχει δόγμα ούτε πνευματικοί ηγέτες. Σύμφωνα με τον Παγανισμό το κακό και το καλό είναι οι δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Στόχος αποτελεί η απόλυτη εναρμόνιση με τη φύση.

Μορφές του Παγανισμού

Οι βασικές μορφές του Παγανισμού είναι: ο Ανιμισμός, που πρεσβεύει πως ό,τι μας περιβάλλει έχει ψυχή, ο Πολυθεϊσμός, που προϋποθέτει την πίστη στην ύπαρξη πολλών θεών και ο Πανθεϊσμός, σύμφωνα με τον οποίο ο αιώνιος κόσμος που ταυτίζεται με τον Θεό, αποτελεί τη μοναδική πραγματικότητα. Επίσης μορφή του Παγανισμού είναι ο Σαμανισμός, που βασίζεται στο ταξίδι της Ψυχής και του Πνεύματος στον αγώνα ένωσης του Ανθρώπου με το Υπερφυσικό και ο Νεοπαγανισμός που περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες νεοπαγανιστικές και φυσιολατρικές ομάδες.

Σαϊεντολογία, η άγνωστη θρησκεία που έγινε… μόδα στο Hollywood

Ο L. R. Hubbard το 1954 ίδρυσε τη Σαϊεντολογία. Η ονομασία προέρχεται από τις οι λέξεις Scientology και Dianetik.

Τι πρεσβεύει η Σαϊεντολογία

Σύμφωνα με τη Σαϊεντολογία οι λύσεις στα προβλήματα του ανθρώπου είναι απλές και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των ανθρώπων. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο για να προσελκύσει τους πιστούς. Χαρακτηριστική είναι η φράση του ιδρυτή της: “Το να είσαι ικανός να ελέγχεις έναν άνθρωπο σε κάνει ικανό να ελέγχεις πολλούς, και κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ένας επαγγελματίας σαϊεντολόγος σε κανένα από τα επίπεδα, εκτός εάν μπορεί να ελέγχει ένα άλλο άτομο”.

Κάποιες από τις βασικές αρχές της Σαϊεντολογίας είναι ότι ο άνθρωπος είναι ένα αθάνατο πνευματικό ον και ότι η εμπειρία του δεν προκύπτει από μια και μόνο ζωή. Ο απώτερος σκοπός της Σαϊεντολογίας είναι η πνευματική αφύπνιση και η ελευθερία.

Ο Τοm Cruise: ο πιο διάσημος οπαδός της Σαϊεντολογίας

Ο Tom Cruise είναι φανατικός υποστηρικτής της Σαϊεντολογίας και έχει μιλήσει δημόσια γι’ αυτό: “Είναι κάτι που με έχει βοηθήσει απίστευτα στη ζωή μου, είμαι Σαϊεντολόγος για πάνω από 30 χρόνια. Είναι κάτι που, ξέρετε… χωρίς αυτό, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι. Είναι μια όμορφη θρησκεία και είμαι απίστευτα περήφανος”. Μυήθηκε στη Σαϊεντολογία από την πρώην του, Mimi Rogers, το 1990. Άλλοι διάσημοι Σαϊεντολόγοι είναι ο John Travolta, Elisabeth Moss, Shirley MacLaine και η Lisa Marie Presley.

Η εκκλησία των Jedi: Πίστη στο… Star Wars

Το έπος της επιστημονικής φαντασίας Star Wars έχει πολλούς φαν, όμως υπάρχουν και αυτοί που το έχουν αναγάγει σε θρησκεία! Σύμφωνα με την εκκλησία των Jedi υπάρχει μία πανίσχυρη δύναμη που συνδέει όλα τα πράγματα στο σύμπαν και τα κρατάει ενωμένα.

Της Βένιας Αντωνίου