8) «Ελληνική Διατροφή: από την παλαιοδιατροφή στο σήμερα»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 η ημερίδα «Ελληνική Διατροφή: από την παλαιοδιατροφή στο σήμερα», την οποία διοργάνωσε η Δρ. Ελισσάβετ Ντότσικα, Ερευνήτρια και Υπεύθυνη του εργαστήριου Σταθερών Ισοτόπων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».
Την ημερίδα χαιρέτισε ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος υπογράμμισε τον καινοτομικό, πρωτοφανή και δια επιστημονικό χαρακτήρα της Δράσης που όρισε την ταυτότητα της Ελληνικής διατροφής. Το επόμενο μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση της Ημερίδας από την Δρα Ελισσάβετ Ντότσικα. Τόνισε ότι η Δράση στοχεύει στην επίδειξη καινοτόμων μεθόδων που αφορούν την ιχνηλασιμότητα της διατροφής τους τελευταίους 30 αιώνες, από την παλαιοδιατροφή στα προιόντα με σήμανση ετικέτας (Clean label, Nutri score, NOVA). Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η παλιοδιατροφή, δηλαδή η ανασύσταση της διατροφής των αρχαιολογικών πληθυσμών, αποτελεί το ‘διατροφικό αποτύπωμα’ του Έλληνα. Επεσήμανε ότι αυτό το ‘αποτύπωμα’ είναι η ‘ταυτότητα’ της σημερινής Ελληνικής/Μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να θεωρηθεί ως το απαραίτητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι εταιρείες θα στηρίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους με την παρασκευή φυσικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας με πιστοποιημένη ποιότητα και προέλευση, δηλαδή προϊόντα “Καθαρής ετικέτας”, όπως αυτά της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος.

 

2 8ema

κατηγορία: Εducational

Με αφορμή την Penguin Awareness Day πάμε να δούμε 5 πράγματα που δεν ξέραμε για τα πανέμορφα θαλάσσια πουλιά!

– Οι πιγκουίνοι δεν μπορούν να πετάξουν με τα πτερύγιά τους, Όμως, αρκετά είδη κάνουν συνήθως μία μικρή πτήση όταν πηδούν από το νερό, πάνω στον πάγο.

– Οι πιγκουίνοι Gentoo (Pygoscelis papua) είναι οι πιο γρήγοροι. Μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες πάνω από 35 χιλιόμετρα την ώρα!

– Το αρχαιότερο απολίθωμα πιγκουίνου βρέθηκε σε βράχο της Ανταρκτικής, ο οποίος χρονολογείται στα 61,6 εκατομμύρια έτη.

– Όταν κολυμπάνε η ταχύτητά τους φτάνει τα 15 μίλια την ώρα.

– Τα περισσότερα πουλιά αλλάζουν φτερά σταδιακά κατά τη διάρκεια του χρόνου χάνοντας λίγα κάθε φορά. Ο πιγκουίνος όμως τα χάνει όλα μαζί μία φορά τον χρόνο.