2) Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers και καλή εβδομάδα!!!

Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στη ζωή σας; Κάποιο μικρό αγκαθάκι που όταν το σκέφτεστε μελαγχολείτε; Μία επιθυμία ανεκπλήρωτη που κάθε φορά που τη σκέφτεστε σφίγγεται το στομάχι σας;

Αυτό που νιώθετε, το έχετε αναλύσει μέσα σας και το έχετε αποδεχτεί ή ενώ πιστεύετε πως το έχετε “κοιμήσει” αυτό ζει και βασιλεύει και σας δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματική εμπλοκή;

Και θα μου πεις, πώς θα καταλάβω ότι κάτι με ενοχλεί; Η απάντηση είναι μία και πανεύκολη! Ζήλια.

Υπάρχουν τρία είδη ζήλιας σύμφωνα με τον Φρόυντ. Υπάρχει η φυσιολογική, η προβολική και η παθολογική – παρανοϊκή. Θα στις αναλύσω και παρακάτω στο Sparkling Room μας, όμως αυτό που θέλω να σου τονίσω είναι πως όταν κάτι το ζηλεύουμε (πολύ), τότε κάτι δεν πάει καλά με το μέσα μας και δεν ευθύνεται κανένας άλλος πέρα από εμάς.

Λέμε για παράδειγμα, η κοπέλα του τον κάνει να ζηλεύει. Όχι, δε σε κάνει ο σύντροφός σου να ζηλεύεις, εσύ νιώθεις ανασφάλεια και επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει έτσι. Ο Δημήτρης πήρε καλύτερο αυτοκίνητο για να κάνει τον αδελφό του να ζηλέψει. Όχι, ο Δημήτρης πήρε αυτοκίνητο γιατί το ήθελε, αν και ο αδελφός του επιθυμεί κάτι τέτοιο τότε απλά μπορεί να προσπαθήσει ώστε να το πετύχει. Η Μαρία είναι ζηλιάρα και κάνει ό,τι κάνω και με αντιγράφει. Μπορεί απλά εσύ να έχεις καλό γούστο και να αποτελείς έμπνευση για μία φίλη σου. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ΄ ό,τι τα φαντάζεσαι και αν εσύ νιώθεις σίγουρος για σένα και τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, το αίσθημα της ζήλιας απλά όταν σταματάς να το τρέφεις, “αρρωσταίνει” και πεθαίνει μέσα σου. Απλά δεν υπάρχει. Απλά δεν το νιώθεις πια! Είσαι ελεύθερος!

Tip of the Day: Πάντα το λέμε σε αυτή τη στήλη πως όλα έχουν ένα όριο. Αν οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου έχουν αντιληφθεί την αδυναμία σου και σε προκαλούν συνεχώς, ξυπνώντας σου πολύ συχνά το τερατάκι της ζήλιας τότε απομακρύνσου. Γιατί ναι είναι δικό σου πρόβλημα η ζήλια, όμως άνθρωποι είμαστε και λυγίζουμε. Δε μας χρειάζεται άλλη τοξικότητα και ειδικά συναναστροφές με ανθρώπους που ξέρουν την αδυναμία μας και μας προκαλούν επίτηδες να βγάλουμε τον κακό μας εαυτό γιατί έτσι αυτοί ίσως επιβεβαιώνονται και νιώθουν καλύτερα. Δεν χρειαζόμαστε στη ζωή μας ανθρώπους που παίζουν με τα συναισθήματά μας, γιατί αυτοί συνήθως είναι κενοί και προσπαθούν να γεμίσουν το μέσα τους με την επιβεβαίωση που τους προσφέρουμε εμείς.

Extra Tip of the Day: Αν νιώθεις πως πραγματικά σε ζηλεύει κάποιος, τότε να είσαι χαρούμενος γιατί μάλλον κάτι κάνεις καλά, ποτέ κανένας δε θα ζήλευε κάποιον αποτυχημένο…