2) Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι SayYessers!!!

Παρασκευούλα σήμερα και σίγουρα αυτή που μας πέρασε τη λες και κάπως περίεργη εβδομάδα. Ήταν μία εβδομάδα που περάσαμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις η “κλεισούρα” φέρνει γκρίνια και όταν γενικά δεν είσαι και πολύ ευτυχισμένος με την οικογένεια σου μάλλον σου φταίνε όλα. Και τότε ξεκινούν οι φωνές, τα παράπονα και η δυσαρέσκεια. Αν είσαι μόνος σου με το ταίρι σου και οι καβγάδες σας χαρακτηρίζονται ως normal χωρίς κάποιος από τους δυο σας να ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια, τότε όλα είναι οκ. Τσακώνεστε, τα βρίσκετε, ξεσπάτε και αγαπιέστε ξανά. Όμως όταν στην εξίσωση μπαίνουν και παιδιά, καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Λένε πως τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν και όταν μεγαλώσουν ζουν αυτό που έμαθαν. Μπορεί με το ταίρι μας να τσακωνόμαστε για αστεία πράγματα, να φωνάζουμε και να έχουμε έντονες στιγμές και στο πίσω μέρος του μυαλού μας να γνωρίζουμε πως δεν είναι κάτι σημαντικό και θα τα βρούμε στο επόμενο πεντάλεπτο, όμως στα μάτια των παιδιών μας ακόμα και αυτό το καβγαδάκι φαντάζει άγριο και σκληρό.

Να είσαι προσεκτικός. Να μην τσακώνεστε μπροστά τους γιατί τους δημιουργείς ανασφάλεια -προφανώς η χειροδικία απαγορεύεται γενικά είτε μπροστά σε παιδιά είτε χωρίς παιδιά, απλά απαγορεύεται μην τα ξαναλέμε. Να κάνεις διάλογο για να επιλύεις τις διαφορές σου. Μην ξεχνάς πως είσαι ο μέντορας τους και τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές. Όταν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο θα προσπαθήσει να το λύσει ήρεμα, με τη φωνή της λογικής να υπερισχύει, γιατί έτσι έχει μάθει από το σπίτι του.

Tip of the Day: Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται η εσωτερική τους φωνή. Να φιλτράρεις αυτά που τους λες ή αυτά που που ακούνε από σένα. Οι τυχεροί γονείς που έχουν καλά παιδιά, συνήθως έχουν τυχερά παιδιά που έχουν καλούς γονείς. Και για να σε προλάβω, το ξέρω πως δεν πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μία φούσκα. Το ξέρω πως αυτός ο κόσμος εκεί έξω είναι διεφθαρμένος και πολλές φορές άδικος και πως πρέπει να τα προετοιμάσω γι’αυτό. Όμως η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι να σκληρύνουμε τα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό και άκαρδο κόσμο. Η δουλειά μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που θα έχουν ενσυναίσθηση και θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό τον κόσμο λιγότερο σκληρό και άκαρδο…

Καλό σαββατοκύριακο…