Τα νέα είναι καλά… Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έγινε επιτέλους υποχρεωτικό σχολικό μάθημα!
Είναι μία συζήτηση που κρατάει χρόνια και ήρθε πια η ώρα να γίνει το αυτονόητο. Κάποτε ό,τι αφορούσε στο σεξ ήταν ταμπού και φυσικά όταν στην εξίσωση έμπαιναν τα παιδιά τα πράγματα γίνονταν πολύ πιο δύσκολα… Ευτυχώς έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως το σχολείο έμοιαζε να… αποφεύγει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής.
Όμως, μετά την πιλοτική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ενός νέου καινοτόμου μαθήματος με 4 διακριτούς θεματικούς κύκλους, φέτος τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα στο δημοτικό και το γυμνάσιο σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στη Γ’ και Στ’ Δημοτικού καθώς και στη Β’ Γυμνασίου λοιπόν περιλαμβάνεται η υποθεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, την οποία θα διδάσκονται όλοι οι μαθητές υποχρεωτικά και θα διαρκεί 5 έως 7 εβδομάδες ανά τάξη. Θα προσεγγίζονται και θα αναλύονται θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ελευθερία και αξιοπρέπεια, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό.
Η καινοτομία του εγχειρήματος
Πολύ σημαντικό είναι ότι τα εργαστήρια δεξιοτήτων δεν οργανώνονται με βάση ένα διδακτικό βιβλίο αλλά στηρίζονται σε εκπαιδευτικά προγραμμάτα. Επομένως, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι πηγές και τα μέσα που θα αξιοποιούνται θα είναι πολλά κι έτσι θα προάγεται η συνδυαστική γνώση και σκέψη. Στόχος άλλωστε είναι να μελετηθεί το σώμα και το φύλο πολυπαραγοντικά. Αυτό σημαίνει ότι το μάθημα θα εστιάσει στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κοινωνικούς ρόλους, καθώς και στην πολιτική διάσταση της σεξουαλικότητας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, δεδομένου ότι το νέο μάθημα βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη GENE (Global Education Network Europe).
Συλλογική προσπάθεια
Στην υποθεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχουν εκπονηθεί προγράμματα πολλών φορέων και οργανισμών, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», το «Πολύχρωμο Σχολείο», το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού και Ισότητας των Φύλων και το SaferInternet.
Της Βένιας Αντωνίου