7) Nέο app αξιολογεί την Covid από τον ήχο της φωνής και του βήχα

Η διαδικασία έχεις ως εξής: Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και επαναλαμβάνεις τρεις φορές την ίδια πρόταση. Στη συνέχεια παίρνεις βαθιές ανάσες, βήχεις δύο τρεις φορές και αμέσως μετά αναπνέεις κανονικά για τριάντα δευτερόλεπτα.

Τα δεδομένα από την παραπάνω διαδικασία συλλέγει μια πρωτοποριακή εφαρμογή ερευνητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ήδη, οι νοσηλευτές μπήκαν στους θαλάμους με τάμπλετ, κατέγραψαν απαντήσεις και ηχογράφησαν τον βήχα και τις ανάσες των ασθενών, με τα ηχητικά αποσπάσματα να παρέχουν πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου, όπως εξηγούν οι δημιουργοί της εφαρμογής smarty4covid.

Το ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), ξεκίνησε στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι ερευνητές, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής, για να αναδείξουν κάποιους βιοδείκτες που έχουν υψηλή προγνωστική αξία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

 

2 θεμα

 

Η HP στην CES 2022: Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της υβριδικής εργασίας με την έξυπνη τεχνολογία συνεργασίας και δημιουργίας

Η HP Inc. παρουσίασε νέες συσκευές και λύσεις σχεδιασμένες να
βελτιώνουν τις εμπειρίες συνεργασίας και δημιουργίας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εργάζονται και να δημιουργούν όπου κι αν βρίσκονται.
Η υβριδική εργασία απαιτεί περισσότερα από απλή συνεργασία. Προκαλεί την τεχνολογία να παρέχει την ίδια εμπειρία ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Οι χώροι εργασίας είναι πλέον όπου θέλουν αυτοί να είναι, αλλά οι απαιτήσεις της δουλειάς τους δεν αλλάζουν. Οι άνθρωποι πρέπει να φαίνονται και να ακούγονται καθαρά, να είναι παραγωγικοί και να εμπνέονται. «Ο υβριδικός τρόπος ζωής άλλαξε τα πάντα. Τώρα έχουμε περισσότερη ελευθερία να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί από οπουδήποτε», δήλωσε ο Alex Cho, πρόεδρος, Personal Systems της HP Inc. «Οι καινοτομίες μας στο υλικό, το λογισμικό και τις λύσεις προσφέρουν τις εμπειρίες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουμε σε έναν υβριδικό κόσμο, παρέχοντας τη δύναμη να συνδυάσουμε τα πιο παραγωγικά μας περιβάλλοντα για εργασία και δημιουργικότητα με τις πιο εμπνευσμένες ιδέες μας».