9) Σχεδόν 5 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

Oι γονείς σήμερα ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους. Μια νέα παγκόσμια έρευνα διερευνά τον ρόλο των υγιών ψηφιακών συνηθειών στην οικογένεια, καθώς και την επίδραση της συμπεριφοράς των γονέων στα παιδιά και αντίστροφα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ανατέθηκε από την Kaspersky, οι περισσότεροι γονείς όχι μόνο ανησυχούν για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους, αλλά θέλουν να τη διαχειρίζονται και να την παρακολουθούν. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου και το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο.
Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%) είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Στόχος η ασφάλεια των παιδιών

Με δεδομένο ότι τα σύγχρονα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν πρόσβαση σε gadget και αποκτούν πρακτική εμπειρία, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έρευνα της Kaspersky. Και παρόλο που δεν γνωρίζουν όλους τους κανόνες της ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς, σταδιακά τους διδάσκονται από τους γονείς τους. Έτσι, όταν δίνουν σε ένα παιδί ένα gadget, οι γονείς θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο διαδίκτυο.
Γι’ αυτό η πλειονότητα των γονέων προσπαθεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών.

 

Τι ψάχνουν οι γονείς

Η πλειονότητα των γονιών επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% των
ερωτηθέντων θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τα μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%), χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου (48%) και ένα
επιπλέον 45% ελέγχει το ιστορικό περιήγησής τους. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

 

Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις
(28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.
Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησαν με τα παιδιά τους τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του.