3) Tα tattoos μπήκαν στη νέα εποχή!

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν και η εξέλιξη μοιάζει μονόδρομος για να υπάρξει συνέχεια, τα τατουάζ δεν θα μπορούσαν να… λοξοδρομήσουν.

Έτσι, ο πρώτος μήνας του 2022 τα δεδομένα άλλαξαν! Ήδη όμως από τις 14 Δεκεμβρίου του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει τους νέους κανονισμούς, για τη σύνθεση και την επισήμανση των μελανιών για tattoos και Permanent Makeup που ισχύουν από τις 4 Ιανουαρίου του 2022. Το χρονικό περιθώριο του ενός έτους δόθηκε προκειμένου οι εταιρίες να δημιουργήσουν νέα, ασφαλή προϊόντα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κανονισμούς, χιλιάδες ουσίες κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία μας γι’ αυτό και απαγορεύτηκαν. Μία από αυτές είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία διασφαλίζει ότι το ιξώδες του μελανιού μπορεί να μειωθεί, ενώ αποτρέπει το άφρισμα. Η συγκεριμένη ουσία υπάρχει στις περισσότερες χρωστικές της αγοράς, που σημαίνει ότι  η σύνθεση των μελανιών θα πρέπει να αλλάξει.

Στα μελάνια που χρησιμοποιούνταν έως τώρα πολλές ουσίες αξιολογήθηκαν ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMR), ερεθιστικές για το δέρμα, διαβρωτικές ή βλαβερές για τα μάτια.

Με γνώμονα την ασφάλεια

Ο Μark Blainey, expert στο European Chemicals Agency (ECHA), που ήταν μεταξύ αυτών που αποφάσισαν για τα νέα μέτρα, επεσήμανε ότι η πρόθεση του νέου κανονισμού είναι να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια «με την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο δέρμα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία». Αν και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι tattoo artists αναφέρουν πως ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με προμήθειες.

Ήξερες ότι…

Στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην Κίνα, tattoos είχαν μόνο οι αιχμάλωτοι, οι εγκληματίες και οι δούλοι. Στις άλλες ασιατικές χώρες ωστόσο τα tattoos ήταν σύμβολα δύναμης.

– Σύμφωνα με το World Atlas περίπου το 23% των ανθρώπων που κάνουν tattoo το μετανιώνουν. Στην Ελλάδα το 35% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον ένα tattoo. Oι γυναίκες σε ποσοστό 42% και οι άνδρες σε ποσοστό 29%.

– Η αξία της βιομηχανίας των τατουάζ έχει ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Της Βένιας Αντωνίου