3) και 4) Το Harvard αποκαλύπτει τα μυστικά της ευτυχίας

 

Πώς γίνεται να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή; Η έρευνα του Harvard  μας δίνει τις απαντήσεις.

Η ζωή μας μοιάζει με ένα διαρκές κηνύγι της ευτυχίας. Όλοι την αναζητούμε είτε μέσω στιγμών είτε μέσω επιτευγμάτων. Η έρευνα των Grant και Glueck αποκαλύπτει 4 μυστικά για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία.

1) Να έχεις κάποιον στον οποίο μπορείς να βασιστείς…

Διαπιστώθηκε ότι χρειαζόμαστε κάποιον στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε και να νιώσουμε ήρεμοι… να χαλαρώσουμε. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, δηλαδή, είτε τη διευκολύνει είτε μας σπρώχνει στη θλίψη. Είναι εντυπωσιακό ότι η παρουσία αυτού του σημαντικού ανθρώπου στη ζωή μας όχι μόνο ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα αλλά επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, οι άνθρωποι που αποτελούν τον στενό μας κύκλο είναι η υπρεδύναμή μας! Είναι εκείνοι που μπορούν να μας… σπρώξουν στην ευτυχία.

2) Επιστροφή στις ρίζες

Να επιστρέφουμε… ξανά και ξανά και να επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές, να ξαναζούμε στιγμές, να εφαρμόζουμε δοκιμασμένες τακτικές. Όχι, οι ατελείωτες συζητήσεις με τα αδέρφια ή τους γονείς μας -που συχνά δεν βγάζουν πουθενά- δεν είναι παρωχημένες. Όταν υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε μας κάνει καλό.

3) Επιλέγουμε το κατάλληλο… αντίδοτο

Είναι εύκολο να αποκτήσουμε εθισμούς από το φαγητό, το αλκόολ, από ουσίες και τόσα άλλα. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν να σημειώνουμε όσα μας προκαλούν άγχος για να τα αναγνωρίζουμε και σιγά σιγά να καταφέρουμε να αποβάλλουμε το άγχος μας αλλά κυρίως ό,τι το προκαλεί. Η συνάντηση με φίλους, η γυμναστική και άλλες υγιείς δραστηριότητες μπορούν να αντικατατσήσουν σταδιακά ό,τι αρνητικό έχουμε αφήσει να εδραιωθεί στη ζωή μας.

4) Μας αγαπάμε;

Όλα ξεκινούν από την αγάπη προς τον εαυτό μας. Εάν δεν αγαπάμε τον εαυτό σας,  δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Η εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη, ο ύπνος στην ώρα του και για τις σωστές ώρες, η υγιεινή διατροφή -ακόμη και η μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε μπροστά σε οθόνες- είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία μας.

 

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά τι έδειξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια έρευνα από το Harvard που έχει εκπονηθεί ποτέ σχετικά με την ευτυχία.

Ας ξεκινήσουμε με μια λέξη κλειδί: προτεραιοποίηση! Η λέξη -που αποτελεί μεταφραστικό δάνειο από την αγγλική prioritisation- ορίζεται ως «η ιεράρχηση προτεραιοτήτων στη οργάνωση μιας διαδικασίας ή ενέργειας». Αλήθεια, πόσοι από εμάς ξέρουμε να βάζουμε προτεραιότητες  και -πολύ περισσότερο- να τις τηρούμε; Ποια είναι τα σημαντικά και με ποια κριτήρια νοηματοδοτούνται ως τέτοια;

Για περισσότερα από 75 χρόνια μελετήθηκαν ενδελεχώς και συστηματικά τα επίπεδα συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας δύο ομάδων: 456 ανδρών με οικονομικά προβλήματα που μεγάλωσαν στην Βοστόνη μεταξύ 1939 και 2014 (έρευνα Grant), καθώς και 268 ανδρών που αποφοίτησαν από το Harvard κατά τα έτη 1939 – 1944 (έρευνα Glueck). Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Σύμφωνα με τον Robert Waldinger, διευθυντή του Harvard Study of Adult Development, το πιο σημαντικό συμπέρασμα αυτής της 75ετούς έρευνας ήταν το εξής: “Οι καλές σχέσεις μας κάνουν (πιο) ευτυχισμένους και (πιο) υγιείς». Ο σημαντικότερος δείκτης ευτυχίας και ολοκλήρωσης στη ζωή είναι η αγάπη. Με άλλα λόγια, χρειάστηκαν 75 χρόνια έρευνας για να πούμε… back to the basics. Για να συνειδητοποιήσουμε ότι στη ζωή οι επενδύσεις που αποδίδουν περισσότερο είναι οι συναισθηματικές…

Αναζητώντας την επαφή…

Η επιστήμη αποφάνθηκε: Η αγάπη και η ουσιαστική επαφή, συμβάλλουν στο να παραμείνει ο εγκέφαλός μας υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, μειώνουν τον συναισθηματικό, αλλά ακόμα και τον σωματικό πόνο. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της μακρόχρονης αποδεικνύουν πως αντίστοιχα η μοναξιά είναι πιθανό να βλάψει την υγεία.

Τέλος, ο ψυχολόγος του Harvard και επικεφαλής της έρευνας για το διάστημα 1972 – 2004, George Vaillant, επισημαίνει ότι εκτός από την αγάπη που αποτελεί την βασική προϋπόθεση για μία πλήρη και ευτυχισμένη ζωή, το πολύ σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι να αντιμετωπίζεται η ζωή με τέτοιο τρόπο που να μην αποκλείει την αγάπη, όποια δυσκολία και αν προκύψει…

Της Βένιας Αντωνίου