15) Ακουαρέλα

Μια οικογένεια, τρεις φωνές, τρία πρόσωπα. Καθένα τους υφαίνει μια ιστορία φτιαγμένη από εικόνες και από μνήμες που συνδέονται μεταξύ τους, άλλοτε προφανώς και άλλοτε υπογείως.
Αναζητούν έναν κοινό τόπο. Ίσως αυτόν μιας ακουαρέλας, όπου το μοναδικό χρωματικό ίχνος του καθενός θα συνδυαστεί µε των υπολοίπων, φτιάχνοντας ένα τοπίο για τη συνάντησή τους. Μετά τις τρεις σημαντικές υποψηφιότητες για τη νουβέλα της Οι Κυριακές, το καλοκαίρι (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2019, Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου 2019 του περιοδικού Ο Αναγνώστης), η Μαριαλένα Σεμιτέκολου επιστρέφει με την Ακουαρέλα, το νέο της μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ.

 

2 βιβλιο

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Η Πόλη! Μια ξεχωριστή πολιτεία που αρκεί μόνο το όνομά της για να φανερώσει την απαράμιλλη μοναδική ομορφιά της. Εκεί που τα τρία νερά της σμίγουν, εκεί που τα τελευταία ευρωπαϊκά εδάφη αντικρίζουν τα πρώτα ασιατικά, εκεί βαδίζουν και συναντιούνται, κατά μήκος του χρόνου, οι ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, σε μια διαδρομή με πάθη, μυστικά, αναπάντητα ερωτήματα, μοιραίες αποκαλύψεις.

Φλεβάρης του 1929
Η ταχεία αμαξοστοιχία Simplon-Orient-Express στο ταξίδι της από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει για μια εβδομάδα εγκλωβισμένη από μια χιονοθύελλα στη μέση του πουθενά. Μεγάλα κομμάτια πάγων έχουν αποσπαστεί από τις ακτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας παρασυρμένα από το ρεύμα και τον βόρειο άνεμο κατακλύζοντας τον Βόσπορο…

Μάρτης του 1954
Η Κωνσταντινούπολη, ζει ένα ιστορικό γεγονός. Η Μαύρη θάλασσα ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια παγώνει για δεύτερη φορά και τις βραδινές ώρες, κομμάτια πάγου αρχίζουν να κατεβαίνουν στον Βόσπορο. Το Simplon-Orient-Express, έστω και με καθυστέρηση πολλών ωρών ξεκινά το ταξίδι του για το Παρίσι. Κάποιοι από τους επιβάτες είχαν βρεθεί κι εκείνη τη χρονιά στην ίδια αμαξοστοιχία. Ανάμεσά τους και μια ώριμη Ρωμιά, που ψηλαφίζει και αφουγκράζεται το παρελθόν προσπαθώντας να συνδέσει πρόσωπα με πεπρωμένο. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.